Razgovarali smo s Mijom Matijević, autoricom živopisnih murala Smogovaca koji uljepšavaju Staru Peščenicu

Foto: Mia Matijević

Ako ste prolazili Starom Peščenicom, sigurno ste na uglu Bužanove i Kušlanove primijetili mural posvećen likovima kultnog romana Hrvoja Hitreca, “Smogovci”. Nakon murala koji prikazuje braću Vragec, osvanuo je i još jedan na kojem su Crni Jack i Kumpić, a za njih je zaslužna mlada akademska umjetnica Mia Matijević, koja iza sebe ima već brojne izložbe i nagrade, a bavi se i oslikavanjem murala u interijerima po narudžbi.

U susret novom muralu Smogovaca, razgovarali smo s ovom mladom umjetnicom, koja nam je među ostalom otkrila kojim se radovima najviše ponosi, ali i što planira oslikati u budućnosti.

Foto: Mia Matijević

Koliko se već bavite ovakvom vrstom umjetnosti?

Murali su mi oduvijek bili interesantni i svakih nekoliko mjeseci uhvatim se oslikavanja nekog zida. Prve zidove sam oslikala dok sam bila studentica preddiplomskog studija. Ipak, nikad mi to nije bio primarni način izražavanja, ali odlično dođe kao izlet iz ateljea. Ima nešto magično u tome kad se rad stvara pred ljudima koji u tom kvartu žive i ondje svakodnevno prolaze.

Što vas je potaknulo na oslikavanje Smogovaca?

Murali su nastali u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Zajednicom Nakladnika i Knjižara HGK. Ideja je kroz murale ljudima približiti književna djela. Odlučeno je da će Smogovci doći na zidove Peščenice gdje su u romanu i odrastali. Mene su pozvali da ih uprizorim, a ja sam oduševljeno prihvatila ponudu.

Foto: Mia Matijević

Koji su vam inače najčešći motivi?

Murali su mi šaroliki, a u slikarstvu kojim se inače bavim u ateljeu gotovo uvijek prikazujem ljude. Ako na mojoj slici nema ljudi, onda je motiv najvjerojatnije metafora za neko ljudsko stanje. Volim ironiju, grotesku i boje.

Koliko vam je vremena potrebno za jedan rad, poput ovoga koji prikazuje Crnog Jacka i Kumpića?

To najviše ovisi o vremenskim uvjetima! Za zid te veličine potrebna su mi otprilike tri dana ako izbjegavam doba dana kada sunce nemilosrdno prži. Puno sam brža dok radim vani pred ljudima nego inače.

Osim vaših radova po narudžbi u interijerima, što ste sve još oslikali u Zagrebu?

Uz Smogovce, najdraži mi je mural koji smo oslikali na fasadi Centra za kulturu i informacije Maksimir. Nekoliko nas je sudjelovalo i baš ga je bilo gušt raditi.

Foto: Mia Matijević

Kojim se radom najviše ponosite?

Izdvojila bih diplomski ciklus radova Nova kolekcija. Zadovoljna sam kako sam unatoč svim apokaliptičnim zbivanjima tu seriju ulja na platnu privela kraju i zaključila izložbom u galeriji Šira u jesen prošle godine.

Imate li u planu još neke radove u Zagrebu?

Planiramo nastaviti s oslikavanjem zidova na temu Smogovaca. Nadam se da će još neki likovi uskoro ugledati svjetlo zagrebačkog dana. Osim toga, moje radove ćete moći vidjeti i na izložbama u nešto drugačijem okruženju!

Foto: Mia Matijević


Komentari