RADOVI U TIJEKU: Gimnazija Tituša Brezovačkog u drugoj fazi obnove

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Započela je druga faza obnove Gimnazije Tituša Brezovačkog koja je nastradala u potresima. Početku radova svjedočila je i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević.

U prvoj fazi obnove sanirana su oštećenja s ciljem stabilizacije objekta, provedeni su istražni radovi i izrađena je kompletna projektna dokumentacija. Zgrada u kojoj je smještena gimnazija izgrađena je 1631. godine, a najprije je bila dom za siromašnu djecu koja su pohađala Gornjogradsku gimnaziju. Gimnazija Tituša Brezovačkog utemeljena je 1991. godine. Danas ima 36 profesora i 436 učenika, a nakon prvog potresa dobila je žutu naljepnicu. Učenici i profesori privremeno su smješteni u novozagrebačku Prvu gimnaziju.

“Zahvalni smo što smo u zgradi Prve gimnazije jer je to idealna škola protiv koronavirusa. Međutim, naš duh je i dalje u Titušu”, ispričao je ravnatelj Damir Jelenski za Nacional.

Gimnazija Tituša Brezovačkog nije jedina koja je znatno oštećena u potresu. Oštećeno je 175 odgojno-obrazovnih objekata, od čega su četiri dobila crvenu, a njih 25 žutu naljepnicu.

“S obzirom na to da je epicentar bio u Zagrebu, a šteta utvrđena na više od 26.000 objekata u privatnom i javnom vlasništvu, diljem grada su statički pregledani svi odgojno-obrazovni objekti. Statičkim pregledom utvrđena je šteta na 175 objekata od kojih je četiri dobilo crvenu, 25 žutu i 146 zelenu naljepnicu. Do 1. rujna 2020. godine, od tih 175 oštećenih objekata, obnovljen je 161, a završetak obnove 162. objekta očekuje se u narednih nekoliko dana. U 13 preostalih objekata nalazi se pet osnovnih škola, pet srednjih, dvije plesne škole i jedan učenički dom”, poručio je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Na svim objektima radovi su u tijeku ili su završeni, osim na Umjetničkoj plesnoj školi Silvije Hercigonje za koju je u tijeku odabir projektanta, te na Osnovnoj školi Bukovac za koju je u tijeku postupak javne nabave za izbor izvođača radova, prenosi Nacional.


Komentari