PUTOVANJE ULICAMA SUVREMENOG ZAGREBA Sjećanja jedne generacije njegovih stanovnika

Foto: Youtube

Film Duhovi Zagreba je paralelno je putovanje ulicama suvremenoga Zagreba i sjećanjima jedne generacije njegovih stanovnika kroz čije se živote prelomilo jedno povijesno razdoblje i čije je sudbine duboko odredio II svjetski rat.

Petero ljudi, odraslih u Zagrebu prije II svjetskog rata, u jednom su trenutku sasvim različiti razlozi doveli u situaciju da postanu pripadnici antifašističkog ilegalnog pokreta. U zalaz svojih života oni kreću na putovanje, od Martinovke ka Botaničkom vrtu, nekada radničkim naseljima Trešnjevke i centrom Zagreba.

Šetajući zagrebačkim ulicama oni emotivno, bez imalo ideološkog fraziranja, pripovijedaju o svojim mladenačkim doživljajima prijeratnoga Zagreba, a zatim rekonstruiraju doživljaje sa ratnih ulica strašnog, ali kako kažu, najromantičnijeg perioda svojih života. Susreću depresiju, razočaranje, ponovljene strahove, preispituju i rezimiraju svoje negdašnje odluke.

Njihovi samački, starački životi kriju priče, osobne i emotivne, koje nam otvaraju pogled u kaleidoskop jednog skrivenoga svijeta duhova koji još uvijek opstaje u haustorima, dvorištima, na stepeništima i prolazima iz tame u svjetlo modernog grada.

Tako film koji prenosi HRT, postaje svojevrstan putopis starim Zagrebom koji, baš kao i ljudi koji svjedoče njegovu povijest, svakodnevno nestaje.

Komentari