PRVI LET POLETARCA! Uskoro će malene vrane napustiti svoja gnijezda, a ornitolog savjetuje: ‘Ne paničarite, ozlijedit ćete se’

Foto: Zagreb.info

Iako smo skloni reći kako su vrane veliki problem u urbanim sredinama, problem su kao i inače ljudi, a rijetko kada životinja teška u prosjeku pola kilograma. No, problem nastaje kada vrani iz gnijezda ispadne ptić, a ona kao svaki pravi roditelj tada kreće u obranu i nužan napad, ali samo ako je ugrožena.

Naime, nerijetko čujemo kako su vrane vrlo inteligentne ptice, a to potvrđuje gotovo svakodnevni prizor vrana koje čeprkaju po smeću ili bacaju orahe i lješnjake po cesti kako bi se raspuknuli.
Polovica svibnja do lipnja vrijeme je malene škole letenje, odnosno kada ptići vrana iskušavaju svoja krila. Stoga, nije niti neobično da se u ovo doba godine bilježi povećani broj napada na ljude. 
No, kako nam je objasnio ornitolog Dubravko Dender iz udruge Biom, “treba naglasiti da su to rijetki slučajevi koji privuku puno medijske pažnje”.
Vrana u potrezi za hranom (foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX)

“Postoji određeni broj parova sivih vrana koji će napasti, ali je u tom slučaju ključno ponašanje ljudi”, govori nam Dubravko.

“Važno je znati da se ne treba stvarati panika, iako sam svjesan da je teško ne paničariti kada ti nešto leti iznad glave, ali treba zapamtiti da ćemo panikom napraviti veću ozljedu nego što će nam je vrana nanijeti”, priča nam Dubravko pa navodi i neke ekstremne slučajeve koji su se dogodili uslijed napada vrana.
“Prošle i pretprošle godine u sezoni malenih poletaraca, dvije gospođe su stradale, ali ne od vrana. Naime, vrana ih je htjela napasti jer su u blizini njih ispali ptići iz gnijezda, ali ih vrane nisu ozlijedile. Panika jest! Obje su počele mahnito trčati, jedna je strgala nogu, a druga razbila glavu na rinzol. Stoga, ključno je – ne paničariti”, kaže nam ornitolog Dubravko Dender.
Zovite Dumovec i sačuvajte hladnu glavu

Savjetuje i da ako se ikada nađete u takvoj situaciji, tražite prvi zaklon ili pokrijete glavu torbom, knjigom ili fasciklom.

“Vrane su visokosvjesne životinje što znači da definiraju svoje ponašanje prema iskustvima s ljudima. Dakle, ako vi buljite u vranu, ona će to buljenje shvatiti kao prijetnju, odmjerit će vas”, priča nam ornitolog Dubravko i opet ponavlja – “nemojte paničariti, znam da nije ugodno i mene je vrana kljucnula, ali pokušajte ostati pribrani“.
U slučaju da ste vidjeli vranu koja je ispala iz gnijezda, Dubravko savjetuje da zovete azil Dumovec i odmaknete se od mjesta ispadanja. To se naročito odnosi na vlasnike pasa koji će u tom slučaju izvući – deblji kraj.
“Vranu kojoj je ptić ispao iz gnijezda prepoznat ćete po tome što će kružiti oko iste lokacije i često graktati”, savjetuje nas Dubravko.
I ponavljamo, nemojte paničariti da ne bi kao dvije gospođe s početka teksta strgali nogu ili razbili glavu.
Grad Zagreb je do 28. veljače zaprimio 479 dojava o gnijezdima vrana, a utvrđeno je 306 lokacija na kojima je nužan izvid. No, u tijeku je lovostaj koji traje do 317. srpnja, tako da u tom periodu nije moguće poduzimati mjere.
Isto tako navode i da je do 28. veljače, uklonjeno 333 gnijezda na 150 stabala.

Komentari