Proveli smo dan s vatrogascima iz DVD-a Šestine: Otkrili su nam što im daje snagu da pomažu sugrađanima u nevolji

Foto: Pixsell

Da tragičan događaj ujedinjuje ljude, dokazali su vatrogasci iz Šestina, fotoreporter Davor Kovačević i novinar Siniša Pavić. U čast trenutku koji je Davor obilježio, vatrogasci su fotografiju na kojoj spašavaju unesrećenu ženu ovjekovječili muralom ispred vatrogasnog društva.

Najljepši je osjećaj spasiti nekom život. To najbolje znaju oni – vatrogasci koji su bili na prvoj crti kad nas je prije godinu dana zatreslo i kad je trebalo pružiti ruku pomoći, utjehe i nade.

“Nema boljeg osjećaja kad nekom pomogneš, taj iskreni osmijeh, iskreno hvala, to te kupi, to se ne može platit”, govori Matija Ivančević, zapovjednik DVD-a.

Da fotografija može zaustaviti vrijeme i spasiti nas od zaborava, dokazuje fotoreporter Davor Kovačević koji se s novinarom Sinišom Pavićem 22. ožujka odmah nakon potresa u 6:24 ujutro zaputio u centar grada i zabilježio tužne prizore, a upravo zbog jednog takvog nastao je mural na vratima vatrogasnog društva Šestine.

“Bio je to zicer kao i bilo koja slika tog dana, to je bio zicer. Grad je stvarno izgledao užasno, užasno, i onda onaj snijeg koji je pao nakon dima, nevjerojatno”, govori nam Davor.

“Velika je to čast imati ovakav mural još kad ga i gledam ponosan sam jako. Srce mi je tu, tih dimenzija otprilike”, dodaje.

“Ovo je velika satisfakcija, ovo je dokaz da neke stvari imaju smisla, na koncu konca ja sam tu upoznao divne ljude iz Šestina koji peku krasnu pizzu, slušaju TRAM11 i spašavaju nečije živote. Tako da kad god misliš da stvari idu do đavola, dogodi se nešto što ti vrati vjeru, pogotovo u ovom poslu”, kaže nam novinar Siniša Pavić.

Tren koji je zabilježio Davor vatrogasci dobro pamte. Tad su nosilima spašavali gospođu Mariju, teško bolesnu i nepokretnu. Izvukli su je s petog kata zgrade bez lifta.

“Gospođu smo stavili na nosila, primili smo je i dosta smo teško to odradili. Kažem, nije bilo puno prostora za manevriranje, morali smo paziti da se gospođi nešto ne desi, da je ona dobro, tako da dosta je to bilo komplicirano, ali na kraju smo uspjeli, sigurno je izašla van”, govori vatrogasac Frano Josip Ožbolt.

Fotografija te nedjelje ujutro u Ulici kralja Držislava koja će sad zauvijek krasiti vrata DVD-a Šestine ostat će uspomena na vremena za koje se nadamo da se više neće ponoviti.

“Postojao je strah iz razloga jer ostavljaš svoje doma, ideš u nepoznato, ne znaš što te čeka, ne znaš što se može dogoditi, ali kad smo došli na teren, kad smo krenuli sa spašavanjem, jednostavno taj strah nestane, za njega više nema mjesta i postaješ vatrogasac fokusiran na svoj posao i pomažeš drugima”, dodaje Frano.

“Nije lako, nije lako jer ovakve stvari se ne događaju na sreću često, a nitko vas na nauči. Neću nikad zaboraviti jednu ženu koja je u jednom trenu, ja ju pitam, kako vam mogu pomoć, a ona kaže, samo mi se lijepo nasmiješite, pitajte me kako sam, recite mi bilo šta”, prisjeća se novinar Siniša Pavić.

Ipak, da je tog dana sve bila jedna tragična fotografija, Davor zna najbolje:

“To je prilika, ne svakodnevna situacija, u kojoj se nađeš jednom u životu, koliko god da živio nađeš se jedanput s fotoaparatom u prilici gdje je sve gdje pogledaš fotografija, baš sve – od ljudskog lica do fasade do prevrnutog zgaženog auta, zgužvanog, sve je fotografija.”

Hrabri vatrogasci iz DVD-a Šestine predivnom gestom obilježili su nesretan trenutak koji će im zauvijek ostati u pamćenju.

“Mi smo svi vatrogasci, imamo tu izraženu humanost u sebi i volimo pomagati i mislim da je to stvarno najljepši osjećaj na svijetu”, kaže vatrogasac Frano.

“Mural smo posvetili prije svega vatrogascima zagrebačkim i hrvatskim koji su u ovim godinu dana bili stavljeni pred sve nemoguće izazove koje ovaj posao stavlja pred nas”, nadovezao se zapovjednik Matija Ivančević.

Iako vole pomagati drugima, vatrogasci su nam otkrili koliko im teško pada kad se vrate s terena.

“Ostao sam sam sa svojim mislima i dosta me na kraju to i pogodilo jer tijekom danas nisam jednostavno stigao razmišljati o cijeloj situaciji, zapravo uvijek si u poslu, uvijek radiš, pomažeš, pa definitivno kad na kraju svega sagledaš situaciju, mene je osobno dosta to potreslo”, kaže Frano.

Vatrogasci iz Šestina ipak na sebe trebaju biti iznimno ponosni. Naime, prošle su godine imali rekordan broj intervencija – njih čak više od 280.

“Nije mi žao to sam prošao, volim ovaj posao, zato jesam vatrogasac, zato se bavim time, prije svega volim pomagati ljudima i iznimno sam sretan i ponosan da sam mogao sudjelovati u pomaganju svojim građanima”, zaključuje hrabri vatrogasac Frano.

“Bilo je teško, ali neki je taj ponos. Daje ti snagu, jednostavno ne gledaš na to tako, jednostavno dolazi neki dodatni input snage i ide to samo od sebe”, zaključio je zapovjednik DVD-a Šestine Ivančević.


Komentari