Prošlo je 140 godina od velikog potresa koji je izmijenio izgled glavnog grada

Izvor: Wikipedia

Na današnji dan, od “Velikog potresa” u Zagrebu prošlo je točno 140 godina. To je ujedno i najrazorniji potres koji je pogodio Zagreb. Bio je jačine 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, odnosno 6,3 stupnja po Richteru, s epicentrom na području Medvednice.

Prema podacima meteorološke postaje u Zagrebu, potres se dogodio 9. studenog 1880. godine u 7 sati 33 minute i 50 sekundi. Nažalost dvoje ljudi je preminula, a 29 ih je bilo teško ozlijeđeno. Prema zapisima, Zagrepčani su se toliko uplašili da su pomislili da je “smak svijeta”.

O njegovoj jačini, svjedoči i činjenica da se osjetio u Vukovaru i Dubrovniku. Nakon najvećeg udara, slijedilo je niz potresa slabijeg intenziteta. Naime, do travnja 1881. zabilježeno je 185 podrhtavanja tla.

Otprilike polovica zgrada je oštećeno, ukupno 1759 kuća. Za stanovnike čije su kuće bile oštećene izgrađene su barake na području Zrinjevca i današnje Klaićeve ulice. Kako bi se grad mogao nositi s posljedicama gdje je tada ustanovio i posebno povjerenstvo koje je zapisalo sljedeće:

“Ne računajući crkve, kapele i velike državne zgrade nastradalo je od potresa 485 kuća u tolikoj mjeri, da će troškovi popravka daleko premašiti godišnji dohodak ovih kuća. Daljnje 462 kuće oštećene su toliko, da će se za njihov popravak potrošiti preko 40 postotaka bruto dohotka tih kuća. Manje štete pretrpjela je 451 kuća. U svemu oštećeno u Zagrebu 1758 kuća, ne računajući ovamo kuće, koje nisu povjerenstvu prijavljene. Za popravak oštećenih kuća morat će se izdati najmanje dva milijuna forinti”, stoji u izvješću.

Koliko je šteta bila velika svjedoči i podatak da je iznosila polovinu tadašnjeg godišnjeg državnog proračuna.

Potres je srušio svodove u zagrebačkoj katedrali, probio pod, oštetio zvonik i zdrobio oltare, zbog čega je bila potrebna temeljita obnova, koja je trajala sve do 1906. godine. Katedrala je nakon toga postala i zaštitni znak glavnog grada. Uz sve nedaće koje je donio, veliki potres je potaknuo veliku obnovu i ujedno izmjenu tadašnjeg izgleda grada, jer je Zagreb dobio brojne parkove, palače i fontane.


Komentari