Prošla je 31 godina od nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene Zvezde i poteza Zvonimira Bobana koji je ušao u povijest

Screenshot

Prije točno 31 godinu dogodilo se nešto što je ostalo urezano u pamćenje mnogim Zagrepčanima. 13. svibnja 1990. godine trebala se održati utakmica zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde, a do utakmice nije ni došlo zbog neviđenog kaosa na stadionu.

Napetost se osjećala u zraku i danima ranije, a bližili su se i prvi višestranački izbori u Hrvatskoj na kojima se očekivala pobjeda stranaka koje su se zalagale za neovisnost zemlje.

Tog događaja se za Zagreb.info prisjetio naš čitatelj koji je tada bio na ulicama Zagreba, a njegov brat je bio na stadionu. Kaže kako su neredi počeli još na ulici, nedaleko od stadiona i da je nekoliko tisuća Delija (navijača Crvene zvezde) došlo u glavni grad.

Utakmica koja je promijenila svijet

No situacija je kulminirala dolaskom navijača na stadion.  Predvođeni Arkanom, Delije su krenuli u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira pokušavajući se probiti do mjesta gdje su bili Bad Blue Boysi.

 “Zagreb je Srbija!” i “Ubit ćemo Tuđmana!”, vikale su Delije i ubrzo probili zaštitnu ogradu i krenuli u napad na BBB-ovce.

No Dinamovci se nisu dali te su srušili ogradu na sjeveru upali u teren kako bi se suprotstavili Delijama. Nakon proboja, BBB-ovci su bili silovito napadnuti od postrojbe specijalne policije, koji nisu pokazali sličan entuzijazam prema Delijama. U ovoj neviđenoj tuči brojni su ozlijeđeni.

Taj je događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet.

Boban udario milicajca

Usred cijelog nereda, nekoliko Dinamovih igrača ostalo je na terenu, dok su igrači Crvene zvezde već napustili teren i bili u svlačionicama. Zvonimir Boban, Vjekoslav Škrinjar i trener Josip Kuže branili su svoje navijače od premlaćivanja.

Jedan Bobanov potez posebno se istaknuo. Negdje oko centra, uzeo je zalet i udario milicajca koji je napadao BBB-ovca. Zbog toga toga su ga Hrvati prozivali junakom, a Srbi nacionalistom.

“Sjećam se svega s ponosnom. Tada sam riskirao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, riskirali su svoje živote. Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagirao na nepravdu koja je trajala godinama. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici “, prisjetio se događaja Zvonimir Boban.

Nakon tog događaja Bobana je  suspendirao Jugoslavenski nogometni savez na razdoblje od 6 mjeseci, a zbog toga je propustio i Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Napadnuti policajac Refik Ahmetović javno je oprostio Bobanu taj napad. Ahmetović je kasnije izjavio kako su ga kolege nakon napada nagovarale da upotrijebi vatreno oružje na Bobana, iako ga naš nogometaš nije napadao.

Legendarni Zlatko Cico Kranjčar dvadeset godina kasnije kazao je sljedeće:  „13. svibnja dio je točke na i generacije 1990. koja je u sebi nosila revolt, a protiv tadašnjeg režima. Toga dana dala je poticaj stvaranju hrvatske države.”


Komentari