‘Problem je gdje ćemo preseliti životinje zbog GUP-a’, Grad želi deložirati krave i svinje s Jakuševca, a vlasnici se ne daju!

Foto: Petar Glebov/PIXSELL (Ilustracija)

Osam farmi i 316 životinja. Toliko ih je trenutačno ostalo na Jakuševcu, a za to je područje od početka prošle godine, podsjetimo, stupila na snagu zabrana držanja domaćih životinja. Rok je bio uzgajivačima da do kraja 2021. maknu svu stoku, no prema svemu sudeći, nekolicina je farmi ipak “probila” taj rok, piše Večernji.

Prenose i priču Ivice Havidića koji poručuje  “dok god se Grad ne izjasni za adekvatnu naknadu štete koju rade zatvaranjem obiteljskog gospodarstva, do onda se ne misli prestati baviti stočarstvom”.

Tražili su sastanak s Gradom

Prije desetak dana predstavnici farmera tražili su sastanak s Gradom, koji se i održao, ali opet se nisu ništa dogovorili.

“Nas je bilo nekoliko, a njih više od 10. Bio je i dogradonačelnik Luka Korlaet, pročelnik Ureda za poljoprivredu Dejan Jaić, djelatnici iz mjesnog odbora Jakuševec, gradske četvrti Novi  Zagreb – istok i još mnogo ljudi. Žalosno je na koji način to prezentiraju. Imam 38 godina i cijeli život se time bavim, nemam drugi posao. Igraju se s našom egzistencijom”,  govori Havidić za Večernji.

Prisjetio se Havidić i Bandićeve ere kada su im došli procijenitelji, pregledali farmu i u dvadesetak minuta dodijelili odštete. Zato, upozorava Havidić, neki su dobili preveliku svotu, a nekima ona nije ‘pokrila’ niti 20 posto štete.

Za mirise nisu krivi

No, Zagrebu su predali prijedlog da im se rok za iseljenje produlji na tri godine, a takav je i plan za zatvaranje Jakuševca.

“Ljudi se varaju, nismo mi najveći uzrok neugodnih mirisa. Zašto mi onda moramo bez prave nadoknade štete iseliti? A i problem je gdje ćemo preseliti životinje zbog GUP-a. I ne razmišljaju o tome da će nas staviti negdje, primjerice, kod Velike Gorice gdje ćemo opet nekome smetati”, ljutit je Ivica Havidić.

Napominje i da jedino što im je preostalo jest čekati reakciju Grada na njihov zahtjev, a s druge strane, odnosno iz Grada – kratko i nejasno. Rekli su kako je taj proces trenutačno u fazi usklađivanja sa zakonom i propisima.

Sad preostaje, kako kaže, čekati reakciju Grada na njihov zahtjev za kojeg smatra da je i više nego pravedan za obje strane. A pitali smo i u Gradu što će se dogoditi s onim farmama koje ne premjeste svoje životinje do određenog datuma, odnosno hoće li se, kako se pričalo ranije, uključiti policija koja će ih deložirati i/ili dati kazne? Kazali su samo kratko, i poprilično nejasno, kako je u tijeku usklađivanje sa zakonom i propisima.


Komentari