PRIZOR KAO IZ HORORA Umjesto mira i zelenila, ulica na periferiji Zagreba poznata je po ‘krvavoj rijeci’

Screenshot Nova TV

Prizori kao iz nekog horora, svakodnevica su za stanovnike Prigorske ulice veličine svega 400 metara, ali i cijelog Soblinca. Naime, u toj ulici nema kanalizacije, a u njoj se smjestilo osam kuća i tvrtka koja se bavi gospodarenjem otpada te kožara. U emisiji Provjereno o “krvavoj rijeci” koja teče odvodnim kanalima i suludom prostornom planu, govorio je Marijo Spajić iz udruge “Zelene i plave Sesvete”. Potok taj naziv nosi jer je uistinu crvene boje i neugodnog je mirisa.

Spajić upozorava da se gospodarska zona mora maknuti iz tog područja, ali Grad i Zavod za prostorno uređenje to ne zanima.

“Dan nam kreće u pola pet. Kreću utovari, kamioni, šleperi, a kuće nam podrhtavaju jer ulica nije prilagođena tom teškom tonskom prometu”, otkrila je stanovnica Soblinca Maja Uzelac.

Zbog toga dolazi i do pucanja vodovodnih cijevi, a u prije dva mjeseca došlo je i do poplave. Zbog nedostatka kanalizacije, stanari se žale da ne mogu imati ni vrtić.

“Postoje i druge dvije tvrtke još u ulici koje ne stvaraju niti buku niti smrad, ne zagađuju, ali ove tri tvrtke ometaju nam život”, dodaje Uzelac.

Spajić kaže da je dodatan apsurd što se navedene djelatnosti nalaze par metara od jezera koje je podijeljeno na sport i rekreaciji te za industrijsku namjenu koja se zatrpava šutom i s azbestom.

O razmjeru ove eko katastrofe za Provjereno je govorio i Stjepan Topolovec koji tvrdi da se 50 posto stabala isušilo, a od kožare je nastala i cvena fleka koju nitko nije došao očistiti. Stanari upiru prstom u vlasnika tvrtke koja se bavi gospodarenjem otpada da je postavio odvodni kanal, no on tvrdi da je sve po zakonu. Nadalje, vlasnik parcele iz čije cijevi teče voda Valentin Puškec tvrdi sljedeće:

“Voda teče jer nije asfalt još gore. Kad bude asfalt, onda neće ni teći, ali ja sam bio na Zavodu za javno zdravstvo i imam rješenje. Nosio sam ja uzorke tamo. Zbog kamena je voda bila žuta”.

Iz Udruge “Zelene i plave Sesvete” tvrde da su oni uzorke poslali u ovlašteni laboratorij te da se vidi da je PH faktor potpuno poremećen.

Slučaj je komentirao i Državni inspektorat:

“Kako je tijekom inspekcijskog nadzora utvrđeno da pravna osoba na navedenoj lokaciji ne posjeduje vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda, pokrenut je upravni postupak kojim je navedenoj pravnoj osobi naložio da uskladi obavljanje djelatnosti sa Zakonom o vodama i propisima donesenim na temelju njega. Kontrolnim nadzorom utvrđeno je da stranka još uvijek ne posjeduje navedeni akt pa je upravni postupak nastavljen te je pokrenut prekršajni postupak”.

Slijedom toga, Puškec navodi da je u postupku izrade vodopravne dozvole, a iz kožare tvrde da su ju već dobili. Inspekcija nije utvrdila onečišćenje u tvarima koje se ispuštaju u kanal, a ne vide ni problem u smradu koža.

Stanovnici bi najradije odselili zbog činjenice da je dio njihove ulice gospodarska zona, no krediti se otplaćuju, a kuću u neposrednoj blizini “krvave rijeke” rijetko tko želi kupiti.


Komentari