Prizor kao iz bajke! Zagrebačko nebo uljepšao balon na vrući zrak

Izvor: Facebook

Tijekom proteklog vikenda, Zagrepčani su imali prilike svjedočiti nesvakidašnjem prizoru. U blizini Nacionalne i sveučilišne knjižnice poletio je balon na vrući zrak. Uistinu, ovako bajkovitim događajima ne svjedočimo svaki dan.

Ukrašen zanimljivim ilustracijama među kojima su se našli motovi Hendricksa, poput letećih krastavaca, divovske ruže, ljudi u viktorijanskoj odjeći sa šeširima od krastavaca i ruku s krilima nad kojima budno bdije veliko oko.

Ovaj poseban balon se vinuo u nebo iznad metropole zahvaljujući uspješnoj suradnji Reda letećih krastavaca i Kofera pod nazivom “Most Unusual Balloon“.

Prizor je to koji je mnogim prolaznicima izmamio osmijeh na lice.

Dvije perspektive/ pogled iz balona i prema balonu s fantastičnog podizanja našeg A most unusual balloona koje je…

Objavljuje Balon klub Zagreb (Zagreb Balloon Club)Utorak, 26. siječnja 2021.

 

Zagrepčani su ovakvom prizoru svjedočili još prije više od 200 godina. Nebom iznad glavnog grada po prvi je puta poletio balon ispunjen vrućim zrakom. To je ujedno i prvi let balonom u Hrvatskoj povijesti, a njime je upravljao Krsto Mazarović.

15. prosinca 1789. godine balon je poletio s poljane pokraj crkvice sv. Roka na Tuškancu. Mazarovićev balon zadržao se u zraku oko pola sata, a zatim se uspješno prizemljio na jednu livadu u blizini rijeke Save. Tijekom leta Mazarović je izvršio i meteorološka mjerenja tlaka zraka.

Prvi let balonom u Zagrebu ostvaren samo 6 godina nakon prvog leta uopće u svjetskoj povijesti – onog u Parizu 1783. godine.


Komentari