Prizemljeno sunce opet je išarano: Nepoznati autor je odlučio pokazati znanje u uništavanju spomenika

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedna od najpoznatijih zagrebačkih skulptura svakako je Kožarićevo Prizemljeno sunce u Bogovićevoj. S obzirom da je u potresu oštećeno, nakon dugih osam mjeseci restauracije Zagrepčani su od 20. studenog prošle godine ponovno imali prilike uživati u ljepoti ove jedinstvene skulpture.

Podsjećamo, ljevaonica umjetnina Ujević preuzela je zahtjevan posao restauracije djela, a Ujević je nakon uspješne obnove ukazao građanima na ono najbitnije.

“Podigli smo ga na restauraciju nakon potresa jer je postojala opasnost da se dio obližnjeg zida uruši na njega. Probleme nam nisu zadavali grafiti, već ogrebotine. Brazde su bile duboke, no uspjeli smo ih ukloniti. Bojim se da će ga izgrebati opet pa ovim putem apeliram na građane da to ne rade”, rekao je Ujević.

Zagrepčani Sunce dobro pamte po ružnim grafitima i ogrebotinama, a ono što je uznemirilo sve jest činjenica da je samo deset dana od ponovnog postavljanja u srce grada, netko imao potrebu ostaviti svoj potpis.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pored grafita “Kiki”, još je jedan nepoznati autor ovih dana odlučio svoje znanje u šaranju spomenika i time narušio izgled najdražeg sunca Zagrepčana.

 

Komentari