Prirodoslovno-matematički fakultet idući tjedan obilježava 76 godina od osnivanja, najavljen niz aktivnosti

PMF (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

U srijedu 8. lipnja Prirodoslovno-matematički fakultet zagrebačkog sveučilišta obilježava 76 godina od osnivanja. Prigodom obilježavanja Dana fakulteta održat će se svečana sjednica, koja će, osim stručnjaka PMF-a okupiti i brojne uvažene uzvanike iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Gradskog poglavarstva, drugih fakulteta i instituta, predstavnike Gospodarskog vijeća fakulteta te druge uvažene uzvanike.

„Naš je fakultet izuzetno kompleksan jer radimo u brojnim znanstvenim područjima. Nakon dvije godine pandemije, potreba za motiviranim i stručnim kadrovima iz naših institucija nikada nije bila veća i jasnija. Zahvaljujući kolegama koji nastavljaju razvijati ovaj fakultet i hrvatsku znanost možemo ponosno reći da takve kadrove oblikujemo iz dana u dan i pritom ne zaostajemo za našim europskim i svjetskim kolegama.“ rekao je prilikom najave sjednice prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan PMF-a.

Istaknuo je i kako je, unatoč svim izazovima, prošla godina za fakultet bila izuzetno uspješna „Između ostalog, osigurali smo 230 milijuna kuna za tri velika projekta, 170 milijuna kuna za obnovu zgrada koje su nam nažalost stradale u potresu, a odobren nam je i prvi patent.“, pohvalio se Planinić dodavši da ga kao dekana posebno veseli vidjeti sinergiju različitih odsjeka ali i kako se nada da će u skoroj budućnosti PMF biti na okupu s obzirom da su lokacije odsjeka dislocirane po gradu.

Bit će nagrađeni najbolji studenti

Naime, PMF ima lokacijsku dozvolu za novu zgradu Biološkog, Geografskog i Geofizičkog odsjeka na zemljištu koje je Sveučilište dalo PMF-u za tu namjenu, postoje namjera, fond iz kojeg vjerujemo da se novci mogu dobiti te aktivno radimo na tome da se prepozna važnost ove investicije. S obzirom da svečanost obilježavanja ove važne obljetnice želimo podijeliti i s građanima, za srijedu smo svim posjetiteljima osigurali besplatan ulaz u Botanički vrt, ali i dvije vođene ture, koje će se održati u 16 i 18 sati.

Za vođenu turu građani će se moći predbilježiti neposredno prije početka ture, pri čemu će grupe biti maksimalno do 15 osoba. Osim toga, u 17:30 sati će se ispred paviljona u Botaničkom vrtu održati i koncert Gospel zbora Sunce. Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća, koja će se održati u zgradi PMF-a na Horvatovcu 102a s početkom u 11 sati, najbolji studenti će biti nagrađeni pohvalnicama, djelatnici umirovljeni u proteklih godinu dana zahvalnicama, a a po prvi puta dodijelit ćemo i nagrade za znanstveni rad i to u tri kategorije: znanstvenicima, djelatnicima u suradničkim zvanjima te studentima.

Međutim, nagrađeni će biti i profesori i asistenti svakog odsjeka i to tradicionalnom nagradom „BRDO“, jedinstvenom na zagrebačkom sveučilištu. Naime, za nagradu BRDO profesore nominiraju i ocjenjuju isključivo studenti fakulteta. U umjetničkom dijelu programa svečane sjednice uzvanicima će se predstaviti i Zagrebački kvartet te Zbor PMF-a, a nakon sjednice planiran je glazbeni program uz Borisa Rogoznicu.


Komentari