Predstavljena monografija autora zagrebačke zračne luke: ‘Riječ je o monumentalnom djelu!’

Foto: Kincl.com

– Reprezentativna monografija “Istraživački ogledi o arhitekturi i urbanizmu akademika Branka Kincla”, tiskana u ediciji Kabineta grafike HAZU, svečano je predstavljena u utorak u knjižnici HAZU-a Zagrebu

Urednički izbor i pripremu ključnih autorovih tekstova te koncepciju knjige s uvodnom studijom pripremio je Zlatko Karač s nizom suradnika, a grafičko oblikovanje potpisuje Nedjeljko Špoljar.

Foto: Wikimedia Commons

Od više od 300 bibliografskih jedinica Kinclovih tekstova u monografiji ih je publicirano 98, grupiranih u tri cjeline: Istraživanja i teorijski prilozi – publicirani radovi; Stručne studije, projekti i zapisi; te Javna recepcija i refleksije struke – intervjui i prikazi.

Predstavljajući monografiju Zlatko Jurić ocijenio je da je Kincl jedan od rijetkih arhitekata koji je bio u stanju istovremeno uz izuzetnu projektantsku aktivnost neprekidno kreativno pisati o svojim projektima i objavljivati istraživačke rezultate.

On je kazao da se neka Kinclova arhitektonska djela izdvajaju antologijskom vrijednošću. Istaknuo je “profinjene interpolacije” u Ulici Republike Austrije 5-9 u Zagrebu, kompleks TDR-a u Kanfanaru iz 2011. ocijenio nesumnjivim remek djelom, a putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb, koji je radio s akademikom Vadimirom Neidhardtom i Jurom Radićem, nazvao monumentalnim djelom.

Kincl je zahvalio svima koji su radili na njegove dvije monografije, i pozvao se na citat koji kaže: “Pišemo da drugi o nama ne bi lagali”.

Akademik Branko Kincl (1938) redoviti je profesor u trajnom zvanju na Arhitektonskom fakultet Sveučilišta u Zagrebu i redoviti član HAZU.

Komentari