‘PRAJD ZAUVIJEK’ U subotu se održava 20. Povorka ponosa na kojoj će svi sudionici trebati imati covid-potvrde

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

U subotu, 3. srpnja, započinje 20. povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea koja se održava uz slogan “Prajd zauvijek”.

Naime, povorka započinje okupljanjem na Roosveltovom trgu ispred muzeja Mimara te završava skupom na Ribnjaku. Organizatori ističu da će svi sudionici morati imati valjanu EU-ovu digitalnu covid-potvrdu, čiju će valjanost provjeravati redari, a držat će se i preporučeni razmak od 1,5 metara te će se nositi maske.

Okupljanje ispred muzeja Mimara počinje u 14 sati, a u 15:30 sati povorka će se kretati centrom grada po trasi dugoj 2,3 kilometra sve do parka Ribnjak gdje će se održati politički prosvjedni skup “Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu”. Nakon toga, u zabavnom programu od 18 do 20 sati na Ribnjaku nastupaju House of Flamingo, Senidah, Željka Ru. i Tajga&Tundra.

Iz udruge Zagreb Pride kažu da su prvom povorkom, koja se održala u Zagrebu 2002. godine, omogućili LGBTIQ osobama da izađu “iz ormara” te da prestanu biti nevidljivi.

“Naših dvadeset prajdova proširilo je prostore slobode za LGBTIQ zajednicu. Ali i mnogo više od toga. Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana. Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim čitavo društvo”, ističu organizatori.

Podsjećamo da se LGBTIQ zajednica u posljednjih 20 godina izborila za  pravo na vidljivost u javnosti i na sudjelovanje u političkom, kulturnom i društvenom životu, pravo na slobodu okupljanja lišenu prijetnji i nasilja,za zabranu diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja, za kažnjavanje zločina iz mržnje, za promjenu oznake spola i pravo na život u svom rodnom identitetu, za životno partnerstvo, obiteljski život, partnersku skrb i pravo na udomljavanje.

Organizatori kažu da borba još nije gotova.

Komentari