Poznata novinarka oduševljena Zagrebom: Evo koja mjesta su je oborila s nogu

FOTO: Zagreb.info

La Cucina Italiana poznati je talijanski gastronosmki časopis koji je početkom srpnja objavio članak novinarke Margo Schachter. Margo je svoj članka naslovila Zagabria, la capitale hipster per mangiare bene (Zagreb, hipsterska metropola gdje se dobro jede).

Margo Schachter prava je stručnjakinja, osim talijanskog angažmana, ona radi i za jedan od najcjenjenijih gastronomskih portala The Fine dining lovers kao i Vanity Fair. Trenutno živi u Milanu, a u hrvatsku metropolu stigla je u svibnju. U svom članku Margo priča i kako je već upoznata s hrvatskom obalom.

Portal dobrahrana.hr izdvojio je osam lokacija našeg grada koje su poznatu novinarku potpuno oborile s nogu:

1. Tržnica Dolac – gradska žila kucavica

Margo se posebno dojmilo bogatstvo dostupnih namirnica poput domaćih rajčica, limuna, suhih smokava, bučinih sjemenki i primjerice dimljenih (suho)mesnatih proizvoda. Novinarka u svom testu spominje i kumice koje prodaju svježi sir, vrhnje te domaće kozje i kravlje sireve te kajmak.

2. Bistro Amfora – mjesto gdje je vrijeme stalo

Kultno mjesto za jutarnju kavu ili marendu gdje se doista osjećate kao da je vrijeme stalo. Margo spominje meni čija su okosnica uglavnom friška riba koja se tradicionalno zalijeva gemištom, a uspoređuje ga s talijanskom varijantom spritza s naglaskom da Hrvati poprilično svojataju “izum” ovog popularnog pića.

3. Streetfood: burek, ćevapčići i burger

Poznata novinarka u svom tekstu spominje još jedno kultno mjesto koje se nalazi na adresi Dolac 9 jednostavnog naziva “Burek”, a kako ju je red ispred lokala koje drže starija gospoda uvjerila kako se radi mjestu gdje će jesti pravu stvar. Što se tiče ćevapčića spominje Plac Kitchen koji se nalazi odmah do Bureka te Masonov burger.

4. Dominacija svinjetine

Margo spominje izreku koja joj se učinila interesantnom kako je najbolja riba svinjetina s naglaskom da je Hrvati konzumiraju u popriličnim količinama. Nadovezujući se na priču o Dolcu koja ju je očito poprilično dojmila, spominje svinjske suhomesnate proizvode poput špeka, različitih dimljenih salama i panceta. Osim toga dojmio je se i brend Meat the King, tvrtka koja je specijalizirana za proizvodnju i preradu mesa hrvatskog podrijetla, a surađuju s mnogim hrvatskim restoranima.

5. Pivska craft scena

Uvid u pivske craftere stekla je na RNB Weekendu koji je okupio hrvatske pivare na jednom mjestu, takozvanom “Brewery Laneu” koji spominje u tekstu, a najinteresantniji proizvodi bili su joj oni Varionice, Pulfera te Primarius Sea. Spominje još lijepu lokaciju i dojmljiv proizvod Garden Breweryja, Positive Breweryja i Medvedgrada.

6. Kava – ali posebna

Zanimljiv podatak je kako Margo piše da je talijanska scena kave još uvijek u povojima dok u ostatku Europe cvjeta. Ocijenila je kako se u Zagrebu pije bolja kava nego u Italiji, a mnogi koriste i La Marzocco aparate. Posebno joj se svidio entuzijazam dečki iz Cogito Coffeeja o čijim smo poslovnim projektima i mi pisali.

7. Novi val biodinamičkih vina

Hrvati rade biodinamička vina koja su izvanserijska i od kojih možemo toliko toga naučiti. Spominje vina obitelji Korak te Bernardov angažman u Hiši Franko. Naime, osim kvalitetnih fina Korakovi sjajno kuhaju u čemu ćemo imati prilike češće guštati nakon otvorenja novog restorana. Da se u Hrvatskoj dobro jede, a još bolje pije uvjerili su je Tomčevi odnosno predstavnici vinarije Tomac, a razveselila ju je i niska cijena vožnji Uberom što izdvaja kao prednost, dok joj je neshvatljiva popularnost turbo folk glazbe koju smatra neslušljivom.

Vinarija Tomac na vinskoj cesti na Pljesivici u neposrednoj blizini Jastrebarskog trenutno ima ovogodisnju berbu grozdja za proizvodnju crnog pinota. Obitelj Tomac; vlasnik Zvonimir, sin Tomislav i supruga mu Martina s djecom Martinom i Petrom vec 100 godina proizvodi i zivi od vina. Najpoznatiji su njihovi pjenusci Classic, Diplomat, Tom, Millenium i Rose. Osim pjenusaca proizvode i Grasevinu, Rajnski rizling, Chardonnay, Crni pinot i dr.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX Berislava Picek / CROPIX

8. Dolaskom Michelina budi se hrvatska kuhinja

U svom osvrtu izdvojila je zagrebački Noel kao predstavnika europske moderne kuhinje dok su okusi i filozofija bazično autohtoni. Izdvaja zatim kuhinju Hrvoja Kroflina (Mano2) te njegov imperativ kako namirnica dolazi prije recepta oživljavajući pritom stare tradicije koristeći proces fermentacije i mariniranja. Osim toga dojmio ju se i mladi tim Brokenships Bistroa nazivajući ga savršenim mjestom kad želite shvatiti kako stvari stoje kad je riječ o modernoj hrvatskoj kuhinji, a svoj članak završava, mogli bismo reći, s predstavnikom moderne hrvatske kuhinje – Tvrtkom Šakotom posebno respektirajući njegov koncept sezonalnosti i dnevne ponude restorana Nav.


Komentari