Povratak Kravat pukovnije na zagrebačke ulice: ‘Reakcije zagrepčana koji su nas gledali su fantastične’

Nakon što se tradicionalna vojno-povijesna svečanost Smjena straže održala na Dan državnosti te na Dan Grada Zagreba, danas su građani Zagreba ponovo mogli uživati gledajući koreografiju konjanika, pješadije i bubnjara Kravat pukovnije.

“Reakcije zagrepčana koji su nas gledali su fantastične. Jedva su dočekali naše ponovne nastupe i to nas raduje. Nakon teškog razdoblja u kojem nas je pogodila pandemija potom i potres važno je vratiti optimizam u grad, a povratak Kravat pukovnije na zagrebačke ulice svakako pridonosi tome, čemu svjedoče reakcije građana”, istaknuo je nakon svečanosti zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić.
Iako je očigledno da brojke turista nisu kao prije, zanimanje za ovakav sadržaj je iznimno velik.
“To nas veseli i daje poticaj da nastavimo i dalje kroz medij kravate prenositi poruke optimizma. Pozivamo sve da budu odgovorni i čvrsto vjerujemo da će naš grad uskoro opet biti prepun turista koji uživaju u svim njegovim ljepotama”, dodao je Željko Matejčić.

Podsjetimo, projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića, ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. godine, u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, programom Smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog fenomena kao doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.
Svečanost Smjena straže će se održavati redovito svake nedjelje u 12.00 sati na Markovom trgu te iznimno blagdanima ispred Zagrebačke katedrale.


Komentari