Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, zagrebačke fontane zasvijetlit će u bojama romske zastave

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Obilježavanje Svjetskog dana Roma 2021. danas će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici s početkom u 9 sati, a na svečanosti će sudjelovati predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sastat će se s predstavnicima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”. Nazočne na svečanosti također će pozdraviti i vršiteljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Bit će otvorena i izložba 50 godina od obilježavanja Prvog kongresa Roma 1971., a tim povodom u večernjim satima, vodeni zastor zagrebačkih Fontana u ulici Hrvatske Bratske Zajednice zasvijetlit će u bojama romske zastave.

U Londonu je 8. travnja 1971. godine održan prvi svjetski kongres Roma, a na njemu je prvi put u povijesti usvojen naziv Rom, dok je za himnu tog naroda izabrana pjesma “Djelem, Djelem”, Izabrana je tada i zastava pod kojom se nikada nisu vodili ratovi.

Boje zastave

Plavom bojom na zastavi je predstavljeno nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva i života pod vedrim nebom, bez krova nad glavom. Zelenom bojom je predstavljena trava, put, drum, kao simbol života koji je obilježen stalnim putovanjem, na putu bez granica koji je uviek ‘otvoren’ Romima. Crveni kotač predstavlja simbol stalnog kretanja i života na točkovima, piše N1.


Komentari