POVIJEST PONOVNO NA ULICIMA GRADA! Današnjom ceremonijom Kravat pukovnija vratila se u Zagreb

Počasna satnija Kravat pukovnije uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba na Dan državnosti Republike Hrvatske 30. svibnja upriličila je svečanu Smjenu straže koja je kao i uvijek do sada bila popraćena velikim oduševljenjem Zagrepčana.

13 pješaka i  četiri konjanika predvođeni zapovjednikom Željkom Matejčićem ovoga puta program su započeli ispred Etnografskog muzeja gdje se održalo postrojavanje i pokret pješačkog postroja te su kroz Trg braće Mažuranić, Trg Republike Hrvatske te Frankopanskom ulicom i Ilicom pristigli do središnjeg Trga bana Josipa Jelačića na kojem je održana ceremonija pregleda stroja i oružja te postavljanje počasne straže.

Današnjom ceremonijom Kravat pukovnija svečano se vratila na zagrebačke ulice gdje će se, kao i prethodnih godina, zadržati do 18. listopada, a program će se održavati od 11.00 do 12.35 sati svake subote te utvrđenim državnim praznicima i svečanim prigodama.


Novost u odnosu na prethodne godine je da se postrojavanje i pokret pješačkog postroja održava ispred Etnografskog muzeja te je na istom mjestu upriličen i završetak ceremonije.

Svrha djelovanja Kravat pukovnije je približiti dio povijesti građanima i turistima kroz autentični kulturni i turistički sadržaj, koji je za početak upriličen upravo na Dan državnosti, a potom će biti i sutra 31. svibnja 2021., na Dan Grada Zagreba.

Pješaci i konjanici Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

Komentari