Posvećen vatrogascima herojima! Zagreb dobio još jedan mural nastao u sjećanju na 22. ožujka

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagreb je od nedjelje postao bogatiji za još jedan mural, posvećen vatrogascima herojima.

Mural se nalazi na zgradi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šestine, a nastao je prema emotivnoj fotografiji fotoreportera Novog Lista Davora Kovačevića. Na njemu je prikazano  kako vatrogasci iznose unesrećenu osobu nakon snažnog potresa koji je zadesio Zagreb i okolicu 22, ožujka prošle godine.

Događaj je to koji se brojnim Zagrepčanima urezao u sjećanje, a dio njih i dalje čeka na obnovu svojih domova.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Podsjetimo, toga dana u 6.24 sati većinu je ljudi u Zagrebu prestrašila strašna buka, trešnja i ljuljanje. Zagrepčani su od straha izašli na ulice. Potres je bio jačine 5,5 stupnjeva po Richteru, a epicentar nalazio 7 kilometra sjeverno od središta Zagreba (Markuševec), na dubini od 10 km. Nakon velikog potresa, uslijedilo je niz slabijih podrhtavanja.

23. ožujka, pokojni je gradonačelnik Milan Bandić proglasio prirodnu nepogodu.

Seizmološka služba objavila je da je do 14. travnja zabilježeno oko 145 potresa koje su osjetili građani, magnitude iznad 1,3 stupnja po Richterovoj ljestvici. Seizmografi su zabilježili još oko 850 potresa magnituda manjih od 1,3 stupnja.

Bio je to treći najjači potres u Zagrebu nakon Velikog potresa 1880. godine. S obzirom da se dogodio u jeku prvoga vala pandemije koronavirusa, Stožer je pozivao građane na pridržavanje mjera, no od velikog potresa brojni Zagrepčani nisu mogli mirno zaspati neko vrijeme.


Komentari