POSJETIT ĆE JU GOTOVO 200 TISUĆA LJUDI: U srcu Zagreba smjestila se izložba koja plijeni pažnju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U srcu grada Zagreba i ove je godine otvorena “Galerija Ilica”. Rijetko koji muzej ili galerija se može pohvaliti s 200 tisuća posjetitelja, no kada izložbu smjestite na otvorenom prostoru, tada je ona dostupna baš svakom prolazniku.

Od 2016. godine, organizatori projekta razvijaju Galeriju Ilica, a djela izlažu na pročeljima i izlozima, a tako kulturu i umjetnost nude baš svima. Izložbeni prostor ove godine zauzima oko 20 tisuća četvornih metara i dugačak je kilometar i pol, te okuplja 16 vrsnih umjetnika.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

“Ilica je punkt svjetske povijesti umjetnosti. Tomislav Gotovac, Vlasta Delimar, Grupa šestorice autora, Braco Dimitrijević, najelitniji hrvatski umjetnici, koji su po svjetskim muzejima, ovdje su radili radove, stvarali dokumentaciju. To je otišlo po svjetskim muzejima i sad to vraćamo natrag na izvorište”, otkrio je autor i kurator projekta Aleksandar Battista Ilić za HRT.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

“Na pročeljima zgrada, izlozima i fasadama od Britanskog trga do Trga bana Josipa Jelačića osvanula su djela hrvatskih umjetnika koji kroz svoje stvaralaštvo propituju morfologiju i društvena stanja okosnice zagrebačke društvene, prometne i kulturne urbane infrastrukture”, otkrili su organizatori i druge lokacije izložbe.

Izložbu možete pogledati do 30. rujna, a dionica projekta „Ilica Q’art“ traje do 19. rujna. Stoga, ne propustite baciti đir do centra grada i posjetiti djela vrhunskih umjetnika, potpuno besplatno.

Komentari