POLICAJCI NA ZADATKU: Skijaške staze na Sljemenu čuvaju dva Slavonca i Dalmatinac

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija

Na užurbanim skijaškim stazama na Sljemenu red održavaju interventni policajci. Instruktor za tjelesnu pripremu Velimir Mijić, instruktor nastave naoružanja Mijo Markov i djelatnik foto i videodokumentacije Milan Ladišić reguliraju gužve i interveniraju kod sitnih prijestupa na poznatom zagrebačkom skijalištu.

Pripadnici MUP-a na stazama su svake godine, uglavnom preventivno. Skijaši se većinom pridržavaju pravila, tako da policajci sreću samo sitne prijestupe iz domene narušavanja javnog reda i mira.

“Ako je gužva velika, onda reguliramo i red za sedežnicu. Većih intervencija nije bilo. Prije desetak godina imali smo tuču kojoj je kumovao alkohol pa su njezini sudionici privedeni, no takve su situacije rijetkost”, rekao je Milan Ladišić za Večernji list.

U svojoj jedinici imaju još dvadesetak skijaša. Završili su tečaj skijanja jer je poželjno da pripadnici interventne policije znaju skijati. Mijo Markov, podrijetlom iz Kaštel Sućurca, skijati je naučio na Sljemenu, kao i kolega Milan Ladišić, podrijetlom Slavonac. Iz Slavonije je i Velimir Mijić koji je prve skijaške korake napravio u sjevernoj Italiji. Interventni policajci skijaju i u slobodno vrijeme, a sudjeluju i u skijaškoj utrci za pripadnike policije koja se održava na Sljemenu.

Pripadnici MUP-a u radu surađuju s HGSS-om i djelatnicima Parka prirode Medvednica. Patroliraju Crvenim, Zelenim i Bijelim spustom te upozoravaju skijaše na prilagođavanje brzine, te da pripaze na djecu koja tek uče skijati. Građane također upozoravaju na pridržavanje mjera za suzbijan je pandemije.

“Gužva bez distance zna s vremena na vrijeme izbiti u redu za vučnicu, no dolje su zaštitari koji vode brigu o tome. Građani poštuju mjere, a skijašku opremu navuku preko usta. Uvijek može bolje, no zadovoljni smo”, kažu.


Komentari