Policajac Dubravko otkriva za što najčešće kažnjavaju zagrebačke bicikliste, a motoriste je čak i pohvalio

Foto: Zagreb.info

Zagrebačka policija s prvim proljetnim zrakama sunca kreće u redovite akcije nadzora prometa, a posebice se to odnosi na vjesnike proljeća – motocikliste i bicikliste.

Samo prošle srijede, tijekom nadzora nad vozačima bicikala, mopeda i motora, utvrdili su ukupno 95 ciljanih prekršaja.

“Vozača mopeda i motocikala kontrolirano je ukupno 110 te je utvrđeno 13 prekršaja. Provedenom akcijom kontrolirano je i 113 vozača bicikla kojom prilikom su utvrđena 82 prekršaja”, objavila je zagrebačka policija.

FOTO: Zagreb.hr

U dosadašnjoj praksi primijetili smo da je najčešći prekršaj zagrebačkih biciklista nepropisno korištenje biciklističkih staza i traka i nekretanje prema desnom rubu kolnika, rekao nam je Dubravko Mikulić, službenik za sigurnost cestovnog prometa iz Policijske uprave zagrebačke.

“Svi dijelovi grada opterećeni su gustim prometom, što pješačkim, što cestovnim”, kaže nam policajac Dubravko, a on je samo jedan od stotine policajaca koji brinu za sigurnost prometa u našem gradu.

“Kolege s terena nam javljaju lokacije koje bi mogli pojačano nadzirati tako da onda izlazimo na cestu u koordinaciji”, a najčešće lokacije su, kaže nam policajac Dubravko, “one s najgušćim prometom poput Zelenog vala ili Trga bana Jelačića“.

Kritična točka – središte grada

“U užem centru grada primijetili smo da sve više biciklista vozi u zabranjenim smjerovima”, kaže nam Dubravko, a kaže kako je glavni uzrok prekršaja u ostalim dijelovima grada – vožnja bicikla u alkoholiziranom stanju.

Govori nam Dubravko Mikulić i da su mahom prometne nesreće u kojima stradavaju bicikli povezane s nepropisnim uključivanjem u promet odnosno neuočljivost biciklista u prometu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Stoga, savjetuje policajac Dubravko – “nosite nešto fluorescentno što se vidi u uvjetima smanjene vidljivosti jer ćete tako biti uočljiviji”.

Upozorava policajac Dubravko i na opasan trend kojeg su primijetili posljednjih mjeseci, a odvija se u naročito za bicikliste opasnim uvjetima – središtu grada.

Što se pak tiče vožnje bicikla i motora u kvartu, policajac Dubravko nam priča kako je tada najčešći prekršaj u pitanju izbjegavanje gužve i prolazak kroz crvena svjetla, naročito popodne kada se ljudi vraćaju doma s posla.

“Idu na crvena svjetla i ne obaziru se što njima ususret ide osobni automobil”, kaže policajac Dubravko.

Pitali smo ga i kakve su reakcije biciklista na policajce kada ih zaustave, na što se policajac Dubravko smije i kaže “da su neki razumni, a drugi pak smatraju da je bolje da se policajci fokusiraju na druge probleme”.

No, upozorava policajac Dubravko, “nije jedini posao policije da se napiše prekršaj, nije poanta samo u pisanju kazni već kad s normalnim ljudima, razumnima, obavljate intervju, morate sagledati okolnosti i kad suočite s onime što može prouzročiti njegova vožnja i koje su posljedice, onda mi policajci vidimo reakciju, pozitivnu”, priča nam i naglašava kako se tada zapravo radi na prevenciji nesreća.

Motoristi na zagrebačkim ulicama

Da ne bi bilo da samo kudimo, policajac Dubravko pohvalio je motoriste.

“Dosta se  povećala odgovornost, shvatili su čemu služi kaciga na glavi, i ozbiljnost motociklističke opreme koja čuva tijelo i i život”, rekao je Dubravko ali i napomenuo da je prekršaj nenošenja sigurnosne opreme zamijenilo nešto drugo.

To je modificiranje motora i mopeda, a najčešće, priča nam Dubravko, susreću se s izmijenjenim auspusima i novim retrovizorima “jer im vozilo ne zadovoljava estetskim kriterijima”, iskren je Dubravko i dodaje da je uz te prekršaje klasično prisutna i vožnja bez vozačke dozvole kao i vožnja neregistriranih motora.

Photo: Igor Kralj/24sata/ Ilustracija

Opasnosti su mnogobrojne za motoriste na zagrebačkim ulicama, a najopasnija je, istaknuo nam je policajac Dubravko – “slalomska vožnja ili nepropisno kretanje unutar prometne trake, a sve kako bi došli prvi na semafor”.

Često se događa i vožnja bez vozačke, pa vožnja neregistriranog motora kao i prebrza vožnja “što je neizbježna kategorija”.

Kao što smo na početku napisali, samo ove srijede zagrebački policajci napisali su preko 90 kazni nesavjesnim i neopreznim vozačima motora, mopeda i bicikala, ali priča nam policajac Dubravko da za svaki prekršaj treba individualni pristup.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Nije samo taj prekršaj važan, već i suočavanje osobe s neopreznošću“, pa kaže da najčešće kažnjavaju nepropisno korištenje prometne trake s 300 kuna, vožnju u suprotnom smjeru s dvije do pet tisuća kuna i prolazak kroz crveno što se kažnjava s 20 tisuća kuna.

Treba voditi račun o svojoj i tuđoj sigurnosti zaključuje policajac Dubravko Mikulić naš razgovor.

“U posljednje vrijeme na zagrebačkim cestama primjećujemo nestrpljive vozače, odnosno malu toleranciju na tuđe pogreške. Treba imati strpljenja ako netko pogriješi, treba imati razumnu reakciju i ne pretjerivati jer ne znamo pod kojim uvjetima je druga osoba sjela u auto i je li taj drugi sudionik u prometu pod stresom”, upozorava policajac Dubravko.


Komentari