Sudionici Povorke stigli na Trg bana Jelačića: ‘Tražimo da se Ustavom izjednače prava svih obitelji’

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Povorka ponosa mirno i veselo uz limenu glazbu prošla je Ilicom i u pratnji interventne policije stigla do glavnom gradskog trga. Građani iz Centra mašu im s prozora, a oteli su pozornost i slučajnim prolaznicima.

Povorka ponosa koju organizira nevladina organizacija Zagreb pride započela je u 15 sati na Markovom trgu. Okupilo se nekoliko stotina aktivista i pripadnika LGBT zajednice, ali i neki domaći političari.

“Za nas nema ‘ali’. Podržavamo jednakost i pravo svake obitelji da se tako nazove”, rekla je zastupnica Sandra Benčić iz platforme Možemo! koja je sudionik svakog Pridea, a pomagala je i u organizaciji prvoga.

Kazala je kako je sretna što u Saboru ima više ljudi koji žele govoriti o ravnopravnosti. Na Markovom trgu, osim nje i Hajdukovića, podršku su iskazali Katarina Peović iz Radničke fronte te potpredsjednik vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

“Ove godine naše ‘novo normalno’ je to što se Povorka ponosa prvi puta okuplja na Markovu trgu, ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda. Tamo nećemo biti slučajno, tamo ćemo biti da od najviših organa vlasti naše Republike zahtijevamo da sruše zidove koji i dalje ograničavaju naša prava, a naše obitelji i dalje guraju u drugi red građanki i građana. Zahtijevamo stoga da se pokrene postupak promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji. Sazrelo je vrijeme da se nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji“, objavili su organizatori uoči održavanja Povorke ponosa.

Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Organizatori navode da će se povorka održati uz puno poštivanje epidemioloških mjera.

Povorka ponosa nakon okupljanja na Markovom trgu proći će Ćirilometodskom ulicom do Katarininog trga, zatim Strossmayerovim šetalištem do Mesničke ulice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, Ulicom Augusta Cesarca do Trga Europe, te Vlaškom do Trga Josipa Langa sve do Ribnjaka.

 


Komentari