Plodno tlo za lopove! U samom centru Zagreba postavljene su ‘klamerice’ koje se bez problema iščupaju

Facebook

Krađe bicikala u gradu Zagrebu s dolaskom toplijeg vremena sve su češće, a tomu pogoduju i nekvalitetni i neadekvatno postavljeni stalci za ostavljanje bicikala.

Sindikat biciklista poslao je upozorenje svim vozačima koji svoje bicikle ostavljaju u Gajevoj, Gundulićevoj, Masarykovoj i Petrinjskoj ulici. Ovo su neke od lokacija gdje su podstavljene klamerice koje se vrlo lako izvade, zbog čega raste opasnost krađe kao i izloženost vandalizmu.

Tvrde i kako su pomične klamerice na betonskim stopama problematične jer ih osoba prosječne snage bez pretjerane muke zajedno s biciklom može utovariti u vozilo i odnijeti.

“Na neadekvatnost takvih stalaka upozoravali smo nadležne službe i zahtijevali njihovo primjereno učvršćivanje. Što se općenite situacije u Zagrebu tiče, nema dovoljno primjerenih stalaka i krađe se često događaju. Raspored stalaka u našim gradovima i njihov broj je u pravilu nedovoljan i ne odgovara kriterijima propisanim Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi”, pojašnjavaju nam iz Sindikata biciklista.

Ističu i  da je pored neadekvatno pričvršćenih stalaka tipa klamerica, još uvijek je u javnom prostoru  previše potpuno nefunkcionalnih stalaka, a najbolji primjer za to su tzv. “spirale” i slični koji omogućuju vezanje samo kotača i često uzrokuju oštećenja kotača i diskova.

‼️Pripazite gdje ostavljate bicikle.
Iako smo upozoravali da klamerice treba ubetonirati u podlogu, još uvijek je po…

Objavljuje Sindikat biciklistaUtorak, 4. svibnja 2021.

 

“Građani ih s razlogom izbjegavaju i u zamjenu koriste prometne znakove, stupove rasvjete ili ograde što nije primjereno”, pričaju nam iz Sindikata.

Vrlo je važno imati dobre stalke, lokote  i dobro vezati bicikle.

“Valja naglasiti da nije opće rješenje gradnja “bunkera” i “sefova” u kojima će se čuvati bicikli namijenjeni gradskom prometu, iako i oni imaju svoju primjenu: biciklistički promet ne može doseći svoj puni kapacitet ako velik dio bicikala nije parkiran na otvorenom, gdje su lako pristupačni svojim korisnicima. Što se tiče skupocjenih sportskih bicikala, oni ne bi smjeli stajati na ulici, ali oni nisu ni pogodni ni preporučljivi za gradsku vožnju”, kažu iz Sindikata i pozivaju građane da parkiraju na stalcima koji su solidno učvršćeni.

“Savjetujemo građanima da pripaze gdje i kako ostavljaju bicikle te da ih svakako adekvatno pričvrste: među najsigurnijim rješenjima su U-lokoti, sajle se režu lako, brzo i tiho tako da predstavljaju svojevrsni poticaj lopovima koji financira i potiče njihovu “djelatnost”. Sajlu međutim nije loše upotrijebiti kao dodatno sredstvo osiguranja, za zavezati kotač ili sjedalo za okvir kako bi se lopove onemogućilo da ih kradu brzo i bez alata”, ističu-

Udruga je pozvala i Grad da ovaj problem riješi na što primjereniji način, a građanima savjetuju da bicikliste svoja prijevozna sredstva registriraju putem Biciklističkog registra i na taj način zaštite svoj bicikl.

“Registracija bicikla je besplatna za sve, a bicikl se može dodatno zaštiti kupnjom naljepnice Biciklističkog registra koja služi i kao demotivacija samom kradljivcu. Biciklistički registar osmišljen je kao baza brojeva okvira koja je stalno dostupna svakome tko ima pristup internetu. Osim broja okvira, u bazi se pohranjuje i slika bicikla kao i dodatni opis. Ako bicikl bude ukraden vlasnik će ga označiti kao ukradenog, a prilikom prodaje novi kupac može lako provjeriti nalazi li se baš taj bicikl na popisu ukradenih”, zaključuju.


Komentari