PAZI KAKO VOZIŠ, MI OVDJE PRELAZIMO CESTU: U Zagrebu osvanuli zanimljivi prometni znakovi koji privlače pozornost vozača

Karlo Klasić/Index/Instagram

Neobičan znak na cesti između Savskog nasipa i jednog od dvanaest jezera u kvartu Savica privlači pozornost svakog vozača koji prođe tim putem.

Naime, znak vozače upozorava da uspore zbog mogućnosti pojave kornjača na cesti, kojih u blizini prometnice ima jako puno, piše Index.

No, obavijest o kornjačama nije jedina jer je uz nju postavljen i znak na kojem je prikazana žaba.

Prvi za kornjače

Prva dva znaka koji upozoravaju na kornjače smještena su na Miševečkoj vesti, dok je onaj sa žabom svoje mjesto našao na ulici Gornji Bukovec, a postavila ih je Javna ustanova Maksimir na mjestima koja te životinje često koriste, piše Jutarnji list. 

 

“Nakon nekoliko godina istraživanja utvrdili smo da se upravo u jezerima Savice nalazi velika i stabilna populacija strogo zaštićene barske kornjače (Emys orbicularis), a vjerujemo da je i najveća na području grada. Ženke kornjača prilikom potrage za pogodnim mjestom za polaganje jaja često odlaze i na savski nasip, a da bi to učinile moraju prijeći cestu.

Drugi za žabe

Isto moraju napraviti i mladunci nakon izlijeganja, a prilikom puta do jezera dolazi do stradavanja na prometnici. Zato smo smatrali da treba postaviti znak kojim bi se upozorilo na njih”, objasnila je biologinja Lana Jelić iz Javne ustanove Maksimir iz koje je došla inicijativa za postavljanje znakova.

Karlo Klasić/Index/Instagram

Biologinja objašnjava da je iz iste potrebe postavljen i znak za žabe. “Taj je znak sličan i nalazi se na mjestu za koje smo utvrdili da na njemu dolazi do stradavanja žabica prilikom prelaska ceste za vrijeme razmnožavanja. Taj znak upozorava vozače na žabe na cesti”, pojasnila je.


Komentari