Pas skočio s četvrtog kata zgrade zbog straha od petardi! Čak pet tisuća kućnih ljubimaca godišnje ubije pirotehnika – pomozite im!

Ilustracija, foto:pexels

U vrijeme blagdana mnogi psi i mačke proživljavaju njima najgore doba godine – uporaba pirotehnike.

Podsjetimo na mučan slučaj od prije nekoliko godina, kada su mediji pisali o psu Medi iz Zagreba koji je bio toliko prestrašen od petardi da je skočio s 4. kata i ostao nepomično ležati na tlu. Ovaj pas imao je sreće jer je unatoč teškim ozljedama preživio.

Petarde mogu prestrašiti i ozlijediti životinje, a stravičan je podatak da oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

Osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja petardom, velika razina buke može oštetiti sluh životinja jer je osjetljiviji od ljudskog. Također, strašna buka izaziva i psihički šok. U vrijeme blagdana mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta pokušavajući se zaštititi od buke, iako zapravo ne znaju kamo idu.

foto:pexels

Što učiniti i kako pomoći ljubimcu da prebrodi ovu noćnu moru?

“Psa koji se boji najbolje je ostaviti u kući tijekom noći kada očekujemo pucnjavu. Trebate ga izvesti u šetnju prije mraka, prije pucnjave. Iz kuće trebate izlaziti veselo, ponijeti igračku koju najviše voli, i nagrađivati svaki korak izvan stana i izvan zgrade. Pse koji se boje pucnjave obavezno treba izvoditi na povodcu zato jer ako se prestraše pobjeći će doma, pa je opasno puštati ih da ne podlete pod automobil.

Šetnja će biti ugodnija, ako Vam se pridruži pas koji se ne boji pucnjave.

Za sam doček Nove Godine kada očekujemo puno pucnjave, potrebno je unaprijed pripremiti mjesto gdje se pas može sakriti ako poželi: ispod kreveta, u ormaru ili na nekom drugom izoliranom mjestu. Na to mjestu treba staviti nešto vlasnikove odjeće među koju se ljubimci mogu zavući i neke njihove igračke. Zatim, potrebno je navući zastore zato da ljubimac ne vidi bljeskove svijetla izvana. Moguće je uključiti televizor ili radio kako bi se djelomično prikrili zvukovi koji dolaze izvana.

U vrijeme pucnjave veoma je važno da se vlasnici ponašaju na uobičajen način. Najčešća greška vlasnika je da se zabrinu za svog ljubimca. Ako pas vidi zabrinutog vlasnika, on misli da se vlasnik također brine zbog pucnjave te to smatra dodatnim razlogom za brigu. Važno je također da se psa ne nagrađuju hranom i pažnjom kada su u strahu. Vlasnik treba biti uz ljubimca, ponašati se uobičajeno i nagrađivati ga samo u trenucima kada se i pas ponaša smireno. Kod pasa kod kojih strah nije jak, moguće je započeti igru prije same pucnjave i/ili dati im neke igračke koje će ih zaokupiti (npr. Kong iz koga će vaditi hranu), pa će mirnije provesti razdoblje pucnjave.

Ako se pas fobično boji pucnjave, moguće je zatražiti pomoć veterinara i zamoliti ga lijek protiv tjeskobe. Osim lijekova, moguće je upotrijebiti neke feromonske (npr. ogrlicu Adaptil) ili biljne pripravke koji će također umiriti životinju.

Trajno rješenje za ovaj problem je desenzitizacija. Desenzitizacija je postupak kojim se pas postepeno navikava na zvuk koga se boji, osim petardi, primjer je i grmljavina. To se postiže tako da se snimka zvuka veoma tiho pušta u prostoriji u kojoj se nalazi pas. Pri tome pas treba biti zaokupljen svojim redovnim aktivnostima (igrom, hranjenjem i sl.). Ukoliko pas pokaže strah znači da je zvuk bio preglasan. Postepeno, tijekom nekoliko tjedana zvuk treba pojačavati, sve dok ga nije moguće puštati onako glasno kako je u stvarnosti. Postupak desenzitacije moguće je provoditi samo u ono doba godine kada nema stvarne pucnjave. Vrijeme potrebno da se problem riješi ovisi o jačini straha kod psa i vremenu koje ćete biti spremni posvetiti rješavanju problema”, za Pasji život by Rujana Jeger pojašnjava stručnjakinja za ponašanje pasa dr.sc.Irena Petak.

Metoda “Thundershirt” pomaže vašem ljubimcu da prebrodi strah i bude smiren:

Radi se o tome da mu se oko tijela zaveže komad tkanine na određeni način. Možete za to koristiti i šal ili obično platno.

Evo kako to napraviti:

Važno:

Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila vam precizan program rada sa Vašim psom na
[email protected]

Komentari