PARE NA SUNCE! Uskoro ćete ulaz u Botanički morati platiti, evo kada kreće novi režim

FOTO: Ivan Klindić

Botanički vrt odlučio je prekinuti tradiciju dužu od stoljeća. Od 15. ožujka započinju s naplaćivanjem ulaznica. Do tog poteza doveli su ih, kako kažu, potresi i pandemija koronavirusa.

Vijest o naplaćivanju ulaznica neugodno je iznenadila građane koji su navikli da u oazu zelenila u centru grada mogu ušetati bez ijedne kune. Iz Botaničkog navode da je naplata ulaznica nužna za obnovu samog vrta koji je ozbiljno stradao u potresima. S naplatom ulaznica kreću s otvaranjem vrta 15. ožujka. Ulaznica će iznositi 10 kuna, odnosno 5 kuna za učenike i studente.

Botanički vrt osnovan je davne 1889. godine, a jedan od uvjeta za darivanje zemljišta bio je da uvijek bude dostupan građanima Zagreba. Prodekanica PMF-a za međunarodnu suradnju Martina Jakovčić naglasila je da se vrt nalazi u teškoj situaciji i da mu je nužna financijska pomoć.

“10 kuna za odrasle, 5 kuna za djecu, umirovljenike ili varijanta godišnje ulaznice od 300 kuna za odrasle, 150 kuna za djecu. Ja to neću uspoređivati s cijenom kave, ali ako često dolazite, to vam je otprilike za godišnju ulaznicu kuna i pol dnevno”, rekla je Jakovčić za HRT.

Iz Botaničkog također ističu da će im za saniranje nastalih šteta trebati najmanje milijun kuna, te da je naplata ulaznica za slična mjesta normalna stvar.

“Naplata ulaza je normalna stvar s kojom nećete pokriti ogromne troškove, to je potpuno jasno. Imamo puno mikro troškova koje možemo samostalno financirati. Uostalom, botanički vrtovi su muzeji na otvorenom pa kad idete u muzeje, platite ulaznicu“, zaključio je Vanja Stamenković, voditelj vrta.


Komentari