‘OVDJE JE I STVAR CIJENE KOJU PLAĆAM’! Čistoća zaratila sa Zagrepčanima, odbijaju isprazniti kante zbog krivo razvrstanog biootpada

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija

Prije desetak dana Čistoća je upozorila Zagrepčane da više neće odvoziti nepravilno razvrstani otpad, a svoju su prijetnju sada počeli i realizirati. Tijekom vikenda mnoge od njih je na ulaznim vratima ili na kantama za biootpad dočekalo pisano upozorenje.

“Prilikom redovnog odvoza biootpada vaš spremnik nije ispražnjen zato što je provjerom utvrđeno kako u spremnik niste odložili isključivo propisani biootpad. Poštujte zakonske odredbe o odvojenom skupljanju otpada!”, piše na upozorenju.

Zagrepčani su, očekivano, nezadovoljni i šokirani, ali i zabrinuti jer ne znaju tko će sada isprazniti te pune kante.

“Visoka je temperatura, muha je kao u priči, a biorazgradive vrećice se raspadnu nakon nekoliko dana”, za Jutarnji list rekla je Vesna Siročić koja živi u Kustošiji u manjoj stambenoj zgradi sa sedam stanova. Odvoz biootpada za njezinu ulicu predviđen je svakoga četvrtka, ali otpad iz kante nitko nije pokupio već dva tjedna.

Pretprošlog četvrtka je kroz prozor vidjela kako je radnik Čistoće otvorio kantu, zatvorio je – ali ne i ispraznio. Pomislila je kako je možda premalo otpada u njoj, ali isti se scenarij ponovio i poršlog četvrtka, da bi je nakon toga na ulaznim vratima zgrade dočekala obavijest. Zvala je odmah nakon toga Čistoću. Tamo su joj rekli da će se izvršiti izvanredni odvoz – no to se ni četiri dana nakon poziva nije dogodilo.

“Ponovno ću ih zvati u ponedjeljak jer ovdje je stvar i cijene koju plaćam. Imam pravo u svojoj mjesečnoj naknadi na četiri odvoza, a oni mi već dva puta nisu odvezli taj otpad. Čisto sumnjam da će mi to nadoknaditi”, govori Vesna.

Osim što je potrebno razvrstavati otpad, potrebno ga je odlagati u posebne vrećice koje Čistoća dijeli građanima, ali oni se sve češće žale kako rijetko dobivaju te vrećice i kako te količine nisu dovoljne.

“Razgovarala sam sa stanarima zgrade i žale se kako im nedostaje vrećica za razvrstavanje otpada, a nemaju svi ni novca ni prevelike želje da ih kupe zasebno”, dodaje Vesna.

Nakon što su odbili odvesti biootpad, u kanti ispred svoje zgrade vidjela je plastičnu vrećicu i otpad iz nje prebacila u vlastitu biorazgradivu vrećicu.

” U toj plastičnoj vrećici je zaista bio biootpad, nije bio mješoviti, zato sam ga i prebacila u svoju biorazgradivu vrećicu. Ja svoje vrećice kupim u DM-u, ali mene zanima hoće li radnici Čistoće prepoznati da se radi o biorazgradivim vrećicama budući da to nisu one koje su oni podijelili”, pita se Vesna.

Brine je i što radnici Čistoće ne mogu u punim kantama prepoznati o kojoj se vrsti otpada radi te jesu li vrećice one koje su propisane. Vesna je, kaže, savjesna stanarka i svjesna je kako nemaju svi vremena ni volje, no tvrdi kako nije problem samo u građanima.

“Sudjelovala sam i u onim anketama Čistoće o vrećicama, gdje su nas pitali jesu li nam vrećice prevelike ili premale te imamo li ih dovoljno, međutim ništa se nakon toga nije promijenilo”, tvrdi.

Situacija nije bolja ni par kvartova zapadnije, u Španskom.

Nadja – Sumejja Keranović, ispred čijeg se stana u prizemlju manje zgrade nalazi kanta za biootpad, tvrdi kako ne može živjeti od smrada. Osim toga što se otpad ne odvozi, veliki problem stvara i to što se kante ne peru te se prilikom pražnjena tekućine iz nje izlijevaju po ulici i onda sve smrdi.

“Ovdje je užasno, svaka druga kanta ima obavijesti o tome da se neće odvoziti, prijateljica je neki dan autom prešla po toj tekućini nakon odvoza, žalila se kako joj auto smrdi kao da je ona vozila to smeće”, tvrdi Nadja.

Zajedno sa svojom majkom razvrstava otpad, ali količina vrećica koju su dobile prije nekoliko mjeseci od Čistoće nije dovoljna, tako da moraju kupovati.

“Nakon što nisu odvezli otpad pogledala sam u kantu, u njoj je isključivo biootpad, ali jedan je gospodin odložio svoj otpad u vrećicu od dućana, ne znam zašto, no pretpostavljam da nije imao drugu”, rekla je Nadja za spomenuti medij.

Smatra kako nema smisla da se sada građani i sustanari međusobno kontroliraju i nadgledaju u kakve će vrećice bacati koji otpad, ali da je jako važno da se svi drže onoga što je rečeno jer ovakva situacija nije normalna.

“Oni ne odvoze taj otpad, a ulice nam smrde po kanalizaciji, ne znam kako će se ovo riješiti”, zaključuje Nadja.

Komentari