Ovako se prije Sv. Nikola slavio u Zagrebu: Jedan trgovački izlog danima je plašio građane

Facebook/Zagreb kakav je bio nekada/Goran Cera Cerovečki

Darivanje djece povodim Sv. Nikole u Zagrebu je počelo u drugoj polovini 19. stoljeća, piše portal Zagreb Facts, a nekada je biop i vrlo popularan sajam za Nikolinje koji se održavao na trgu bana Jelačića krajem studenog sve do Sv. Nikole, 6. prosinca.

„Danas će na Jelačićevom trgu razni trgovci početi namještati svoje stolove i police. Bit će najveći izbor raznih Nikola i krampusa, velikih i malih, razkošno i siromašno izdjelanih“, pisale su novine 4. prosinca 1912, a prenosi Zagreb Facts.

Prenose još iz Zagreb Factsa, izvještaj iz tadašnjih novina Ozora izt 1095. godine, o uređenju jednog izloga u Medulićevoj ulici koji je danima plašio građane:

„Već nekoliko dana nalazi se, u izlogu, aranžiranom kao pakao prvi pravcati ‘krampus’ sa šibom, rogovima, košem, lancem i dugim, dugim jezikom. Sve to ima taj ‘krampus’, koji se usto i miče kao živ. Jeli dakle čudo, da se pred tim izlogom skupljaju djeca i s užasom pomišljaju na to, dali nisu zaboravila koju od molitava, da ih ne odnese ‘krampus’“.

Komentari