Otvoren sakralni muzej na Gornjem gradu, čuva 500 godina staro blago hrvatskih uskoka

4.12.2021., Zagreb - Povodom 340. godisnjice grkokatolickog sjemenista, otvoren je Sakralni muzej na Gornjem gradu. Otvorenju su prisustvovali ministrica kulture, Nina Obuljen Korzinek, apostolski nuncij Giorgio Lingua te vladika krizevacki, mons. Milan Stipic.

Vladika križevački Milan Stipić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i papinski nuncij mons. Giorgio Lingua nakon mise u zagrebačkoj grkokatoličkog konkatedrali Svetog Ćirila i Metoda svečano su otvorili sakralni muzej u povodu 340. obljetnice osnivanja Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu.

Svečanost je okupila brojne uglednike, a ulaz u sakralni muzej ‘čuvala’ su dva uskoka. U muzeju su izložena evanđelja, ikone, antiminsi (oltarne tkanine), svećeničke halje, kovani bizantski novac, liturgijski predmeti te brojne druge dragocjenosti o kojima više od tri stoljeća skrbe grkokatolički svećenici i sjemeništarci. Po prvi puta izložena je Žumberačka Bogorodica, reklikvija koju su prije 500 godina sa sobom donijeli uskoci kada su počeli naseljavati Žumberak.

Prošlo je gotovo tri i pol stoljeća, Grkokatoličko sveučilište duhovno i kulturno se profiliralo u neprocjenjivu nematerijalnu baštinu Zagreba i Hrvatske. Čitajući o povijesti sjemeništa, naišla sam na divan podatak koji svjedoči o solidarnosti i zajedništvu. U velikom potresu 1880. kao i danas, jako su oštećene Crkva Svete Katarine i Crkva Svetog Marka pa se i katolička liturgija održavala u konkatedrali Svetog Ćirila i Metoda.

Danas izložene ikone svjedočanstvo su velebne duhovnosti i drago mi je da se u ovim teškim vremenima otvara još jedan muzej na Gornjem gradu. Uskoro će dobiti Povijesni muzej kao susjed, obnavljamo u blizini i Meštrovićevu galeriju, a gradi se i Muzej naive pa se radujem da će Gornji grad nastaviti biti središte kulture i baštine- kazala je ministrica Obuljen čije je ministarstvo pomoglo otvorenju muzeja. Riječ je potom preuzeo papinski nuncij, monsinjor Giorgio Lingua.

Jako je lijepo vidjeti sva ovdje izložena djela. Čestitam i uživam što sam mogao posjetiti i razgledati sva ovdje izložena čuda umjetnosti. Potaknuti smo ovim da ostavimo vrijednosti u nasljeđe generacijama koje dolaze. Ovaj je muzej poticaj da obnovimo svoju vjeru. Čestitam svima koji su omogućili da se ovaj muzej otvori- rekao je monsinjor Lingua. Vladika križevački Milan Stipić blagoslovio je muzej.

Sakralni muzej mnogo toga priča o našoj prošlosti, ali i nudi perspektive za budućnost. Mlade generacije on obrazuje o prošlosti što ih priprema za budućnost – zaključio je Stipić.

Grkokatoličko sjemenište ima vrlo uzbudljivu, no samozatajnu povijest koja seže u prvu polovinu 16. stoljeća i vrijeme kada su žumberački uskoci branili Zagreb, a sada ju, zahvaljujući muzeju, svi mogu otkriti i istraživati.


Komentari