OSVJEŽAVAJUĆA LJETNA PROMJENA: Pimpek je zagrebačkog ‘Pimpeka’ dobio novo veselo ruho, netko se zaigrao

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Skulptura bacača diska na križanju Maksimirske ceste i Svetica, poznata među Zagrepčanima pod nazivom “Pimpek”, ali i po spolovilu koje svako malo mijenja boju, dočekala je građane ovoga puta sa strastveno crvenom bojom na testisima.

Naime, ova je skulptura za vrijeme Uskrsa imala žute testise, a prošle je godine također, u skladu s vremenom, na bacača diska postavljena i rola WC papira te zaštitna maska.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tradicija bojanja spolovila ove skulpture odvija se unazad pedesetak godina, a počela je kao iskaz otpora građanstva režimu koji nije odobravao proslave katoličkih blagdana. Zagrepčani su nekad bojali i testise konja kralja Tomislava na Tomislavovu trgu, ali ga je tijekom Uskršnjih blagdana počela čuvati policija. Bacača diska su jedno vrijeme čuvale snage tadašnjeg Sekretarijata unutarnjih poslova (SUP), no Pimpek je ipak svake godine bio obojan.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjećamo da je ovu skulpturu izradio znameniti kipar Vanja Radauš, od slitine bakra, kositra i cinka. Pimpek se na križanju Maksimirske ceste i Svetica nalazi od 1957. godine, ali je nakratko odnešen 2013. godine zbog restauracije.


Komentari