OSTAVIO NEIZBRISIV TRAG Na današnji dan preminuo je Edo Schön, čovjek koji je oblikovao moderan Zagreb

Edo Schon (Foto: Wikimedia Commons/Foto: Wikimedia Commons)

Na današnji dan 1949. godine preminuo je arhitekt Edo Schön, čovjek koji je oblikovao moderan Zagreb. Edo Schön se rodio 10. ožujka 1877. u Zagrebu, a nakon što je maturirao 1894. godine otišao je u Beč gdje je pohađao Višu tehničku školu (Technische Universität), na kojoj je 1900. i diplomirao.

Od 1908. do 1919. godine Schön djeluje kao profesor Graditeljske škole u Zagrebu, osnovane 1892. pri Obrtnoj školi. 1919. imenovan je za redovnog profesora novoosnovane Tehničke visoke škole u Zagrebu.

Kao dugogodišnji gradski zastupnik i član Gradskog građevnog odbora, sudjelovao je u rješavanju brojnih građevnih i urbanističkih problema grada Zagreba, a posebno u pripremnim radovima za donošenje nove regulatorne osnove. Tako je 1935. u suradnji s Milovanom Kovačevićem izradio studiju regulacije Kaptola, želeći pospješiti rješenje toga problema, koji ni do danas nije u potpunosti riješen, stoji u opisu njegove knjige Regulacija Kaptola.

Arhitekt Schön je u stilskom smislu stvarao svoje zgrade u rasponu od historijskog eklekticizma, odnosno klasicizma u kontekstu secesije, do funkcionalizma svojstvenog modernoj arhitekturi, opisuje njegov rad uvod u knjigu Regulacija Kaptola. No, svoj pravi umjetnički izričaj pronalazi upravo u modernoj arhitekturi te oblikuje Zagreb onakvog kakvog ga danas poznajemo.

Natječajni projekt regulacije Kaptola (Foto: Wikipedia Commons)

Ostavio neizbrisiv trag

Neki od njegovih poznatijih radova u Zagrebu su palača osiguravajućeg društva “Croatia” u Masarykovoj ulici 1 iz 1910. godine, zgrada Tehničkog fakulteta, današnjeg Arhitektonskog fakulteta koja je rađena u razdoblju od 1936. do 1940. godine.

Arhitektonski fakultet (Foto: Wikipedia Commons)

Također, zadužen je djelomični izgled Gundulićeve ulice projektiranjem stambenih zgrada na kućnim brojevima 7. i 34.

Gundulićeva (Foto: Google Maps)

Komentari