ON JE BIO PRVI ZAGREBAČKI FOTOGRAF: Doseljenik iz Danske prvi je počeo bilježiti izgled i život Zagreba

Foto: Muzej grada Zagreba / MGZ-fot-450

Muzej Grada Zagreba na Facebooku je objavio zanimljivu crticu o nesvakidašnjem liku iz zagrebačke povijesti. Riječi je o Franji Pommeru, doseljeniku iz Danske, koji je 1856. zaslužan što je Zagreb dobio svog prvog fotografa.

“Zagreb je prvog stalnog fotografa dobio 1856. godine. Bio je to Franjo Pommer, doseljenik iz Danske. Nakon njega pojavit će se niz vrsnih fotografa a s njima će se otvoriti i mnoštvo atelijera. Ipak, u ranim danima zagrebačke fotografije treba osobito istaknuti tri majstora – Franju Pommera, Julija Hühna i Ivana Standla. Zahvaljujući njima Zagreb je nedugo po iznalasku fotografije ugledao svoje lice u njezinome zrcalu. Njihove najranije snimke Zagreba i Zagrepčana prvi su autentični dokumenti o životu i izgledu našega grada u to vrijeme”, stoji u objavi Muzeja grada Zagreba.

Inače, Pommer je prvotno radio kao dekorater u kazalištu, a oko 1856. otvara prvi studio za fotografiju u Zagrebu u gornjogradskoj Vijećnićkoj ulici, što bi danas bila Kuševićeva ulica.

Pommer je bio zaslužan i za slike mnogih tadašnjih književnika u umjetnika i uvelike je utjecao na razvoj fotografiranja portreta u Hrvatskoj. No, malo je poznato da je Pommer napravio i prvu reportažnu fotografiju u Hrvatskoj kada je slikao otkrivenje spomenika banu Jelačiću 166. godine, koja se čuva u Muzeju grada Zagreba.


Komentari