Omiljena Purgerica iz Istre otkrila je kakav je Zagreb u kojem bi ona voljela živjeti

Foto: Press

Podcast Beli Zagreb Grad otvorila je zagrebačka Purgerica, Josipa Šiklić. Iako se rodila u Istri, u njenom srcu Zagreb ima posebno mjesto, a u glavnom gradu Hrvatske živi posljednjih 18 godina.

Karijeru je izgradila u turističkim agencijama, event managementu i na kraju, u hotelijerstvu. Danas je brojni Zagrepčani poznaju kao pripovjedačicu koja se vješto pretvara iz Kontese Nere u Kradljivicu vremena te iz Kradljivice vremena u opaku Crnu kraljicu. Još u djetinjstvu javila joj se ljubav prema prema pripovijedanju i stranim jezicima.

“Odrasla sam u dvojezičnoj obitelji. S bakom i djedom razgovarala sam na talijanskom, a s roditeljima na hrvatskom i to je jednostavno stvorilo predispoziciju da lakše kasnije učim strane jezike. Moji roditelji jesu profesori, ali je upravo nona bila ta koja je jednu priču mogla ispričati na različit način. Mogla bih slušati istu priču o mom pra-pra-pradjedu 46 puta u tom tjednu, a svaki put bi imala drugačiji štih”, otkrila je Josipa koja je sve stoje strasti pretvorila u posao kojim se danas bavi.

Tijekom razgovora otkrila je i zašto je umjesto prosvjete izabrala turizam, zašto u samoći nastaju najbolje ideje te kako pamti tolike povijesne podatke. U samo nekoliko minuta sažela je i kakav je Zagreb u kojem bi voljela živjeti te što bi se u gradu moglo promijeniti nabolje.

“Zagreb u kojem ja volim i u kojem bih voljela živjeti je i ovakav: ranjen od potresa i s cijevima koje pucaju i s problemima koje ima. Ja bih ga voljela vidjeti kao grad koji i dalje raste u dobrom smjeru – u smislu da se ne preizgrađuje, da se neke stvari maknu iz centra grada, da se oživi i da prilika da ljudi koji se bave obrtima, OPG-ovima, djelatnostima koje su nam potrebne, dobiju priliku vratiti se natrag u centar grada, ali i da se taj dobar duh brojnih projekata, koncerata, kazališta na otvorenome dalje seli kao dobra praksa za druge kvartove. Zagreb u kojem ima prilike za puno mladih kreativaca kojima se daje prilika da se izražavaju – ima ih, iznimno su uporni, jako dobrih vizija, ne zanima ih politikanstvo, zanima ih ideja. To je Zagreb u kojem bih ja voljela živjeti”, zaključila je Josipa.

Cijelu epizodu pogledajte na poveznici.


Komentari