Odbrojavamo sitno do 29. Zagrebačkog maratona: Zaljubljenici u trčanje svoju kondiciju će moći pokazati u nedjelju

Foto: Josip Regovic/PIXSELL/ Ilustracija

Nakon prošlogodišnje pauze, ove nedjelje će se održati 29. Zagrebački maraton. Sa startom na Trgu bana Josipa Jelačića, zaljubljenici u trčanje moći će svoju kondiciju pokazati na maratonu (42 kilometra), polumaratonu (21 kilometar) i Garminu (10 kilometara).

Prije dvije godine, Zagrebački maraton okupio je preko tri tisuće maratonaca i polumaratonaca, a zbog mjera, ove godine ta brojka neće prijeći 2.500 sudionika.

“U ovim izazovnim vremenima, tjelovježba je jako važna kako bismo očuvali zdravlje. Naš je cilj da promičemo zdrav način života, posebno u trenutačnoj situaciji. Trčanje ima velik utjecaj na naš kardiovaskularni sustav, srce i pluća i od njega ljudi mogu samo profitirati, jer smanjuje rizik od raznih bolesti”, otkrio je za Miss7  direktor Zagrebačkog maratona Marko Jakopović.

Povijest Zagrebačkog maratona

Pokrenut je 1992. godine na inicijativu tadašnjeg Izvršnog odbora Atletskog društva Veteran. Na prvoj trci, održanoj 11. listopada 1992. g. na cilj je stiglo 70 sudionika, od čega samo 4 žene. Broj sudionika je tijekom godina sporo napredovao pa smo, primjerice, na petom izdanju imali tek 112 finišera (6 žena). Ni sljedeći petogodišnji period nije donio neki značajniji “bum”. Cilja se u desetom jubilarnom zagrebačkom maratonu dokopalo 158 maratonaca (14 žena).

Staza se dosta mijenjala u prvih 13 godina, sve do 2004. godine, kada je startno-ciljni prostor pomaknut u sami centar grada, na Trg Bana Jelačića, s poluokretima u Dubravi i Črnomercu, što se pokazalo jednim od ključnih organizacijskih elemenata, koji je donio “novu eru” Zagrebačkog maratona. Uvođenjem polumaratona godinu dana kasnije, osjetno se dobilo i na ukupnoj masovnosti, koja je od tada počela rapidno rasti.


Komentari