Od povijesno važnih buntova i prvog velesajma: Znate li gdje je bilo središte grada prije Jelačića?

09.02.2015., Zagreb - Francuski paviljon u dvoristu Studentskog centra. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Dok je Jelačić, kao što se to vidjelo i nedavno na zagrebačkom dočeku 2022. aktualni centar i središte Zagreba, Večernji list nedavno je podsjetio kako je ta titula pripadala prije jednom drugom djelu grada.

Tako je prij poprište mnogih važnih povijesnih događaja bio današnji Studentski centar (SC) na Savskoj cesti.

Među njima se ističe začetak Hrvatskog proljeća sedamdesetih, ali i velesajam koji je bio preteča onom današnjem u Novom Zagrebu.

“Široka djelatnost zacrtana je još u osnivačkom aktu od 1. lipnja 1957.godine. Studenti su dobili prostor bivšega Zagrebačkog velesajma za potrebe SC-a u Savskoj 25. On će postati središnjim, najfrekventnijim i najstudentskijim mjestom studentskih zbivanja na Sveučilištu, u gradu i u Hrvatskoj. Odnosno, zašto ne reći “svetim” prostorom brojnih generacija hrvatskih sveučilištaraca. Adaptacije dobivenih prostora za potrebe SC-a u Savskoj 25 započete su potkraj 1958. a završene su uglavnom potkraj 1962. godine. U adaptirane i dograđene prostore za studentske prehrambene potrebe, potrebe studentskoga rada, kulturnog, obrazovnog i zabavnoga sadržaja ušli su studenti i servisi za studentske usluge”, stoji na stranicama SC-a, istaknuo je Večernji list.

 Prije je tamo bila i tvornica namještaja (kasnije preseljna u Beč), a to je mjesto bilo poprište raznih buntovnih studenata.

S restoranom i kinom, odvilo se svečano otvaranje 15. travnja 1959.

Potom je uslijedio Klub SC, učionica, Galerija SC, Komorna pozornica (sadašnji Teatar &TD) čime je SC postao kultno mjesto. Kako za studente, tako i za šire društvo zbog sadržaja i značaja.

Komentari