OD DESET DO NEKOLIKO TISUĆA KUNA: Sajam gramofonskih ploča bio je totalni hit, evo što Zagrepčani kupuju

Bruno Fantulin/PIXSELL

An American Prayer fantastičan je album iz 1978. jednog od najpoznatijih rock sastava svih vremena – The Doorsa. Čuti glas njihovog glavnog vokalista Jima Morrisona, složili bi se mnogi, na dobrom starom vinilu još je i spektakularniji doživljaj. A takav se primjerak gramofonske ploče za 250 kuna mogao “upecati” na današnjem sajmu u Ilici 7, piše Večernji.

Osim toga, u ponudi su bili albumi raznih drugih izvođača, sve od hitova Beatlesa iz sedamdesetih i šezdesetih do Azre, Tine Turner, Bijelog dugmeta, Boba Marleya, Olivera Dragojevića i Đorđa Balaševića. Za svakoga je bilo ponešto pa stoga i ne čudi što smo ondje zatekli vrlo raznolik profil ljudi, od mladih koji su rođeni davno nakon što su se gramofoni prestali biti popularni, bake koje za unuke i sinove kupuju vinile, kćeri s majkama do metalaca i rock fanatika. Bilo je ukupno šest izlagača, a svaki je pokazao svoju zavidnu kolekciju gramofonskih ploča, CD-a i singlica pa su posjetitelji imali priliku birati između nekoliko tisuća komada.

– Raste potražnja za pločama. Sve se podjednako traži, a svaka ploča ima svog kupca. Posebice se posjetitelji raspituju za Led Zeppelin, Azru, Film i Prljavo kazalište jer se vrlo teško danas nalaze. Vraća se kultni sleng rock iz šezdesetih i sedamdesetih – kazao nam je Ian Mikulec pokazujući svoje “izloške” na štandu trgovine ploča Woodstock Shop iz Tratinske.

Cijene se pak kreću od 10 do nekoliko tisuća kuna, a zbog velike potražnje su unatrag godinu dana i one još više porasle. Kad neki umjetnik ode s ovog svijeta, vrijednost njegovih djela naglo skoči. Kao i pomama za njima. Zato su se, primjerice, Balaševićeve ploče odmah razgrabile, a ostao je tek jedan primjerak vrijedan 25 eura, dok je prije nekoliko godina držao cijenu od tek nekoliko desetaka kuna. – Ploče nađu nekako svoj put do nas. Najčešće nam ih ljudi sami donose, jednostavno ih ili ne slušaju više pa im samo stoje doma ili pak su ih se zasitili. Bilo kako bilo, vinili uvijek nekako kruže među nostalgičarima i ljubiteljima gramofonskih ploča – zaključuju izlagači.


Komentari