OD AJVARA DO MLINACA Omiljeni sajam vratio se na Europski trg, evo što se sve nudi

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sedmu godinu za redom na Europskom trgu održavam se “Sajam zimnice i autohtonih proizvoda“. Trajat će do nedjelje 24. listopada, a što se sve nudi iz raznih krajeva Hrvatske možete provjeriti ovdje.

Zimnica na hrvatskim prostorima ima dugu tradiciju i recepti za spravljanje zimnice čuvaju se i prenose s generacije na generaciju. Cilj manifestacije je promicanje hrvatskih poljoprivrednih i autohtonih proizvoda, a predstavit će se poljoprivrednici/izlagači iz svih hrvatskih županija.

Posjetitelji Sajma moći će kušati i kupiti proizvode domaćih proizvođača kao što su džemovi, ukiseljeno povrće, ajvar, med, ulja, sušeno voće i povrće, začini, tradicionalni suhomesnati proizvodi i mnogi drugi, te autohtone proizvode čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u RH i EU.

Foto:Zagreb.info

“Ponosna sam što i ove godine već tradicionalno organiziramo Sajam zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu te se na taj način pridružujemo obilježavanju Svjetskog dana hrane koji se svake godine obilježava 16. listopada. Na Sajmu i ove godine okupljamo proizvođače iz svih krajeva Republike Hrvatske kako bismo posjetiteljima ponudili
ono najbolje i najkvalitetnije što imamo.

Velika posjećenost i izniman interes proizvođača za sudjelovanjem potvrda su da je Sajam zimnice i autohtonih proizvoda postao jedan od omiljenih i željno iščekivanih sajmova u Gradu Zagrebu. Kada je riječ o ponudi proizvoda na Sajmu možemo reći da je postao ključno mjesto za prodaju i kupnju zimnice u Hrvatskoj, kao i autohtonih hrvatskih proizvoda koji su u postupku dobivanja ili već nose jednu od europskih oznaka kvalitete – zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčenog tradicionalnog specijaliteta.

Foto:Zagreb.info

Kroz ovu, ali i druge sajamske manifestacije te slične projekte, želimo jačati proizvodnju, promociju te zaštitu i prepoznatljivost tradicionalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji svojom dokazanom kvalitetom postaju konkurentan i prepoznatljiv proizvod
na domaćem i zajedničkom tržištu Europske unije. Poticanjem domaćih proizvođača i proizvodnje lokalnih proizvoda s garancijom provjerene kvalitete, a koju jamče zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, želimo potaknuti potrošače na razmišljanje o tome što jedemo, odakle nam hrana dolazi i u kojim se uvjetima proizvodi. Ovakvi izložbeno-prodajni sajmovi razvijaju koncept proizvodnje i distribucije hrane s lokalnim dionicima te su primjer dobre prakse za unapređenje regionalnog sustava proizvodnje i opskrbe hranom, kao i izravno povezivanje proizvođača s potrošačima”, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Komentari