OBRTNIČKI ADVENT Ove godine usmjereni su na djecu: Spremaju radionice, predstave, nastupe zborova i domaće filmove

Foto: Press

U nedjelju je otvoren Obrtnički Advent svečanim paljenjem lampica na prekrasnom petometarskom boru u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika (Ilica 49).

Na otvaranju je nastupio Zbor Sloboda i Dječji zbor Kikići i Genijalci uz prisustvo članova Komore i gostiju.

Foto: Press

„U trenucima i vremenu pripreme za Božić, blagdansko vrijeme došašća nastojimo zajedno sa vama njegovati kulturu, tradiciju i našu vjeru, a obrtnici su jedni od njihovih ključnih jamaca. Upravo će ova naša kultura biti nastavljena dalje kroz našu djecu koja će dalje prenositi običaje. Svima je jasno da je doba adventa velik događaj, pa tako i u našem gradu. Obilježavamo ga na jedan specifičan način u kojem se Obrtnička komora svaki puta iskaže i prikaže kako se njeguje ta tradicija. Grad Zagreb će i dalje pomagati zagrebačke obrtnike i ovakve događaje“, rekao je Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada Zagreba.

Ove je godine Obrtnički Advent usmjeren na djecu, pa je većina programa, do kraja prosinca usmjerena upravo na njih. Održavat će se dječje predstave, radionice i igraonice, podjela poklona, druženje sa Svetim Nikolom i koncerti.

Foto: Press

Najviše će sigurno uživati klasičnim dječjim filmovima Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice i Tajne starog tavana uz kokice. Antun Trojnar, predsjednik Obrtničke komore Zagreb rekao je kako su zamislili približiti ovaj Advent djeci.

„Vikendima ćemo imati radionice, predstave, nastupe zborova i domaće filmove kako bi djeca mogla uživati. Za roditelje tu je naš Zagreb Craft Shop koji je pripremio brojne unikatne rukotvorine zagrebačkih obrtnika u kojem svatko može pronaći prigodan poklon za ovo adventsko vrijeme. Zahvaljujem Gradu i Turističkoj zajednici što prepoznaju rad naših obrtnika jer samo zajedničkim naporima možemo ići naprijed. Nadam se da ćemo u budućnosti prazne izloge u centru grada napuniti sa obrtničkim radionicama“, kazao je Trojnar.

Foto: Press

Obrtnik i potpredsjednik Obrtničke komore Zagreb Davor Pismarović naglasio je kako nakon dvije godine pandemije imaju velike planove i ideje. „Više radimo na edukaciji i poticanju roditelja da svoju djecu usmjere ka obrtničkim zanimanjima. Do unazad par godina, obrtnici su bili podcijenjeni, a danas se događa suprotno. Obrtnici traže školovane i verificirane radnike, a vjera u njihov rad se vraća među građane. Ako nastavimo raditi na promociji obrtništva te edukaciji učenika i djelatnika, bit će to na zadovoljstvo svih građana, ali i nas obrtnika“, istaknuo je Pismarović.

U sklopu Projekta Ilica, 18. prosinca u 10 sati će se održati prigodna prodaja odjeće hrvatskih dizajnera i prigodna prodaja suvenira i božićnih poklona. Obrtnički Advent uvršten je u program blagdanskih događanja Adventa Zagreb.


Komentari