OAZA HLADA U CENTRU: Provjerili smo što se događa u Botaničkom vrtu i otkrili zašto se zatvara u srpnju!

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Da biljni svijet odlično apsorbira i štiti od jakih sunčevih zraka, znaju i ptice na grani, a upravo jednu takvu oazu Zagreb ima u samom centru. Riječ je dakako o Botaničkom vrtu PMF-a koji ponosito stoji u Mihanovićevoj ulici i od početka travnja ugošćuje turiste, ali i one koji su se zaželjeli zelenila.

Ove godine pak uveli su jednu novost, od veljače naime naplaćuju ulaznice i to po simboličkoj cijeni. Riječ je o pet kuna za učenike, studente i umirovljenike, a 10 kuna za sve ostale. Postoji dakako i mogućnost kupnje sezonske ulaznice koja stoji 150, odnosno 300 kuna, govori nam Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta.

Unatoč naplati, Stamenković navodi kako je interes posjetitelja dobar, ali pad će biti veliki. “Nismo primijetili smanjenje broja u odnosu na prije, no sigurno je puno manji broj posjetitelja zbog epidemiološke situacije. prošle i ove godine ne dolaze nam učenici i studenti kao prije, nije bilo takve nastave, a jako se smanjio broj stranih posjetitelja. Prema sadašnjim statistikama, možemo očekivati oko 60.000 posjeta do kraja sezone, a prije Covida-19 imali smo do 100.000”, govori nam.

Ljeto u Botaničkom

Ipak, za sve koji požele doći u Botanički vrt, pripremljen je odgovarajući program.

“Trenutno su u Vrtu postavljene dvije izložbe učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna”, tvrdi Stamenković te nas upućuje na obavijest na stranicama Botaničkog vrta. Tamo stoji kako izložba traje do 12. srpnja, a uključuje radove s Odjela za keramiku i Odjela za kiparstvo.

“Nakon sredine srpnja paviljon će biti zatvoren zbog ličenja, a vanjska izložba ostaje do kraja sezone. Ostala događanja smo odgodili zbog epidemije i nedostatka vodiča/studenata koji održavaju radionice, no moguće je da ćemo na jesen, ako situacija bude dobra, pokrenuti programe. Idućih godina ćemo također imati ograničenja zbog početka obnove zgrada i, nadamo se, izložbenog staklenika”, dodaje potom.

Foto: Botanički vrt PMF-a

Inače, naplata ulaznica i uvedena je kako bi se vrt mogao dovesti u red. Planira se naime popraviti krovište i terasa gospodarske zgrade koja prokišnjava ili pak zamijeniti elektroinstalacije u staklenicima.

Naposljetku, otkrio nam je tko najčešće boravi u Botaničkom vrtu, ali i istaknuo zašto je ova zelena oaza idealna za ljetni posjet.

“U proljeće i jesen uvijek su nam ‘glavni’ posjetitelji bili učenici i studenti te djeca predškolske dobi, oko 50 posto. Oko petinu posjetitelja čine umirovljenici, a malo manje od polovice su ‘odrasli’ posjetitelji. U srpnju i kolovozu dvije trećine posjetitelja čine strani gosti, koji dolaze u ‘valovima’, npr. imamo val Španjolaca, pa Amerikanaca pa Nijemaca i Francuza, bilo je prije dosta Izraelaca i Korejaca, ali teško mogu reći koga je najviše”, ističe voditelj pa zaključuje: “Botanički vrt PMF-a je najstariji, glavni i danas jedini certificirani botanički vrt u RH. Iako je male površine, u njemu uzgajamo vrijedne zbirke i više od 5500 različitih vrsta biljaka. Svatko tko želi vidjeti egzotične biljke poput mesožderki ili raznih mesnatica, tropskih orhideja i divovskog lopoča, ili pak vrijedne predstavnike hrvatske flore, odvojit će barem pola sata vremena da s užarenog betona skrene u zanimljiv i raznoliko prostor Vrta, ne samo da se osvježi ili uživa u zeleniku, nego da nešto pročita na našim info-pločama i nauči o fenomenalnom carstvu biljaka”.

Foto: Botanički vrt PMF-a

Komentari