NOVI ŽIVOT ‘STARE DAME’: Poznata kuća Mlinarich bit će rekonstruirana?

Foto: Ana Korenić

Poznata kuća Mlinarich s Gornjeg grada, koja je trenutno u procesu rušenja, bit će ponovo izgrađena i rekonstruirana.

Rušenje zagrebačke “stare dame” oštećene potresom izazvalo je brojne polemike u javnosti. Jedna je od zaštićenih kulturnih dobara koja su i prije potresa bila u lošem stanju. Jedan od rijetkih doprinosa održavanju bilo je postavljanje biste Vatroslava Lisinskog ispred pročelja.

Foto: Ana Korenić

Gradski zavod za zaštitu spomenika i kulture najavljuje da “stara dama” ipak ne odlazi u prošlost, već će biti rekonstruirana. Na njezinom mjestu naći će se faksimil građevine, odnosno bit će vraćena u izvorno stanje.

Foto: Ana Korenić

“Faksimil kulturnog dobra znači da se dio, koji je postojeći i zaštićen, vraća u izvorno oblikovno stanje. To što je na parceli ponovno mora izgledati kako je i izgledalo, ali uređeno, naravno. Faksimil ne mogu raditi ako zgradu nisu detaljno snimili. Sve uzorke, poput onih za boju fasade, morali su uzeti prije rušenja”, objasnila je arhitektica Zrinka Paladino za Telegram.

Naglasila je da je riječ o vrlo detaljnom procesu u kojem sve mora biti dokumentirano, sam projekt treba ovjeriti Gradski zavod za zaštitu spomenika. S obzirom da je riječ o objektu visoke važnosti, odobrenje mora dati i Vijeće za kulturna dobra Ministarstva kulture.

Foto: Ana Korenić

Za sada nisu poznati detalji projekta ni kada će započeti proces rekonstrukcije. Vlasnici kuće Mlinarich su Vladimir Rušnov i Emina Zahirović iz tvrtke REKON ZAGREB d.o.o., koja se bavi projektiranjem, stručnim građenjem i nadzorom građevina.


Komentari