NOSTALGIČNA PRIČA PRODAVAČA KUKURUZA: Opojan miris više ne mami Zagrepčane (FOTO)

Ivan Ramađa

Opojan miris kukuruza zavladao je zagrebačkim ulicama, podsjećajući nas da je jesen pred vratima.

Jedan od malih štandova koji mame mirisom djetinjstva, privukao je i nas. Simpatični prodavač, širokog osmijeha na licu, kukuruze prodaje već 40 godina,a isto toliko dugo svoje kukuruze nabavlja iz Bjelovara. Među turistima topli klipovi su pravi hit, ali Zagrepčane više ne mame kao nekad.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Mlađi narašataji imaju drugačiji ukus

“Najbolje se prodaju kuhani kukuruzi, ali zadnjih 10 godina prodaja općenito ide loše. Mijenjaju se genaracije, nije to više kao nekada. Ni klinci mi ne dolaze, kukuruzi nisu dio njihovog djetinjstva.”, pomalo razočarano nam je otkrio.

>>> OD ZAGREBAČKIH’ KLINACA’ MOŽEMO UČITI: Mali trenuci začin su života (FOTO)

Veliki broj pekarnica i trgovačkih lanaca kojima su Zagrepčani skloni, mirise našeg djetinjstva potiho guše, a kako nam je sam rekao, ova tradicija se ne prenosi na mlađe naraštaje.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Turisti “ludi” za njegovim delicijama

Spašavaju me turisti, oni su ludi za kukuruzima. Nije im bitno kuhani ili pečeni, naslikavaju se s njima i sa mnom, prava sam turistička atrakcija.”, rekao nam je kroz smijeh. Nostalgičan miris primamljiviji je turistima koji, za razliku od Zagrepčana, prednost daju njegovom štandu.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

U svojoj dugogodišnjoj karijeri, ne pamti loša iskustva, a najviše ga vesele nasmijani ljudi koji su spremni i na čašicu razgovora. “Bezobrazni i bahati, ionako me zaobilaze, oni sigurno neće kupovati kukuruz na štandu. Izmijenio sam brojne lokacije i loša iskustva ne pamtim. Samo osmijehe na licu.”, rekao nam je prodavač kojeg, uz ljude dobre volje, veseli i nadolazeća sezona kestena. Zagrepčani su njihovi veliki ljubitelji.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Ne prodaje samo kukuruze

“Kesteni planu kao ludi, građani ih vole, i mali i veliki. Hvala Bogu, još uvijek su u modi.”, simpatično nam je otkrio. Svoje kestene desetljećima nabavlja od istog dobavljača, a njihov okus Zagrepčane još uvijek mami.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Vrijeme je dotaknulo i ovu tradiciju. Kukuruzi polako padaju u zaborav, a klinci se vesele nekim drugim, novim okusima. Ubrzo ćemo i ovaj miris spremiti u ladicu s uspomenama, a vruće klipove sa zagrebačkih ulica, zamijeniti će neki novi trendovi. Ulovite priliku i podsjetite se na ovaj okus dok još možete. Napravite kratki izlet u neko bezbrižnije vrijeme i naravno, sa sobom ponesite osmijeh na licu.

>>> VELIKO KULINARSKO BLAGO ZAGREBA: Restorani iznimne gastro ponude, a neki su stariji od jednog stoljeća (FOTO)

>>>DOLAC DOČEKUJE ZAGREPČANE: Duga tradicija je nakon godišnjih odmora, oživjela srce grada (FOTO)


Komentari