NIŠTA OD DRUŽENJA U CENTRU: Otkazan još jedan popularni event, a organizatori poručuju: ‘Možda nismo ‘ta’ politička opcija’

Foto: Pixsell/ Projekt Ilica Facebook

Popularni projekt Ilica: Q’ART, koji je u nedjelju trebao ‘oživjeti’ centar grada – ponovno je odgođen. Naime, on se trebao održati još 18. travnja, ali datum je tada odgođen zbog kiše. Što se točno dogodilo, saznali smo iz prve ruke, odnosno od organizatorice Ivane Nikolić Popović, koja nam je ispričala svoje viđenje stvari.

“Prema mome mišljenju, to je sve neka vrsta političke igre. Naime, mi smo za 18. travnja, kada se projekt trebao održati pa je odgođen zbog kiše, imali sve dozvole. Zabranu smo dobili tek 29. prošlog mjeseca. U principu, u zabrani stoji kako mi u programu imamo nešto što nemamo i nazvali su nas sajmom. Mi nismo sajam, mi smo kulturno umjetničko događanje”, započela nam je Nikolić Popović.

“Praktički su nam zaprijetili tužbom i rekli da će svi organizatori, izvođači i izlagači, ali i svi koji dođu na event biti kažnjeni prekršajnom prijavom”, tvrdi.

projek
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

“Kako bi sve bilo transparentno i u skladu s mjerama, uputili smo dopis Stožeru civilne zaštite Grada Zagreba i 12. travnja dobili smo dozvolu s preporukama kojih se kao kulturno umjetničko događanje trebamo držati. Međutim, oni su kasnije dodatno mišljenje tražili od Nacionalnog stožera civilne zaštite. Nama je to bilo čudno, ali eto, onda smo shvatili da možda nismo ‘ta’ politička opcija. Mi uopće nismo politika. Međutim, na eventu su nam se pojavili ‘krivi’ ljudi pa smo valjda sada ušli u nekakvu žustru političku borbu”, rekla nam je Nikolić Popović, pa detaljnije objasnila:

“Nama svi dođu na event, mi smo otpočetka uvijek zvali sve ljude zato što smatramo da je naš projekt – projekt građana i da bi svaki političar morao biti zainteresiran da se pojavi, podruži, vidi, čuje što građani žele”.

“To je naša misija, građanima vratiti umjetnost, ali i revitalizirati centar grada. Nama su se razni političari pojavljivali. Prošle godine nam je došao Milanović, ali i Tomašević te Hasanbegović. Mislim, svi dođu, ali, evo, netko nas je prepoznao kao nekakvu prijetnju, iako mi nismo apsolutno nikakva prijetnja”, zaključuje.

Upit o cijeloj situaciji poslali smo Gradskom i Nacionalnom stožeru civilne zaštite, no do izlaska članka nismo dobili odgovor. Kada ga dobijemo, objavit ćemo što oni imaju za reći o ovome.


Komentari