Nikolina se bori protiv rušenja drveća u Prečkom: ‘Kako stablo može umrijeti u godinu dana ako nije bilo intervencije izvana?’

Nikolina Turčinović Dupor koordinatorica je udruge Zeleni klik!, a zapela nam je ‘za oko’ zbog objave koju je napisala u grupi Prečko moj kvart u kojoj poziva susjede u akciju zaštite stabala. Naime, kako je napisala, u Dobronićevoj ulici ruše stablo jer je suho, a u Lhotkinoj uređuju brezu zbog oštećenja vrha, te da navodno još jedno stablo u Sibeliusovoj ide na rušenje jer je suho. Najavila je u svojoj objavi i da će razgovarati s djelatnicom Zrinjevca da vide stignu li intervenirati na vrijeme u slučaju da su stabla zdrava.

Nikolina radi u udruzi Zeleni klik! i na početku razgovora se ispričala što je duljila jer je jako strastvena u vezi zaštite drveća. Udruga djeluje u Prečkom, pa kaže da je logično da krenu od područja koje najbolje poznajemo. Misija im je djelovati na promjeni zakona, a ponajviše praksi koje se ne pridržavaju odredbi zakona.

“Evo, u Dobronićevoj ulici je srušeno stablo koje je navodno bilo suho, iako panj koji je ostao iza stabla izgleda i više nego zdravo. Budući da živim u toj ulici, znam da je to stablo bilo u sasvim dobrom stanju još prošle godine, prije zime, pa je pitanje kako jedno stablo može umrijeti u godinu dana ako nije bilo intervencije izvana”, pita se Nikolina i kaže da je razgovarala s voditeljicom poslovnice Zrinjevac u Prečkom koja joj je potvrdila da je stablo bilo za rušenje, no Nikolini taj odgovor nije bio dovoljan.

Foto: Google Maps

Kaže da se zbog nepoštivanja zakona uništavaju stabla, ali i zelene površine u gradu.

“Uglavnom, sadašnja je praksa da se uopće ne prijavi ako neko stablo na čudan način umre preko zime, niti je čudno da se na dojavu susjeda režu stabla. U Zrinjevcu će reći da to nije praksa, ali zaista znam više slučajeva kad se upravo to dogodilo. Isto tako, za neka su stabla koja su nekome smetala izdana rješenja o rušenju zbog bolesti, a potom je dokazano da su bila zdrava i rješenje o rušenju je povučeno. Je li itko odgovarao za to? Ne. I zbog toga se događaju ovakve stvari i potpuni kaos u odnosu na stabla i zelene površine u gradu”, priča nam Nikolina.

Kaže i da je problem što njeno tumačenje opasnog stabla i njeno nisu ista.

“Primjerice, iz razgovora s voditeljicom Zrinjevca u Prečkom došla sam do zaključka da ona smatra velika stabla opasnima samo time što su velika. Zbog toga je u Parku Emila Cossetta porušeno više potpuno zdravih odraslih stabala jer “potencijalno” su opasnost. To je potpuno neprihvatljivo jer u tom slučaju bi se na primjer trebalo odmah porušiti sva stabla na Zrinjevcu, pola stabala u Maksimiru, u Botaničkom vrtu… Uvijek se ide s argumentom da je zasađeno mnogo više mladih stabala, što je istina, ali ta stabla su bebe koje će odrasti tek za 40-ak godina i njihova funkcija dotad je znatno umanjena”, priča Nikolina.

A znamo koliko su stabla bitna u gradu jer djeluju kao prirodno zaštita od sunca i hlađenje čime se posredno smanjuje količina struje potrošena na hlađenje stanova i poslovnih prostora.

Zeleni Zagreb

Zeleni klik! je pokrenuo kampanju za zaštitu stabala još 2021. godine, a 2022. godine je nastavljaju.

“Želimo okupiti stručnjake s područja ekologije, šumarstva, urbane arhitekture i urbanizma te predstavnike Grada Zagreba da pronađemo rješenja za očuvanja stabala i ostalih zelenih površina, koja nestaju ogromnom brzinom pred nekontroliranom gradnjom i ovakvim lošim praksama.”

Da su gradsko zelenilo, a poglavito stabla vrlo važna u urbanim sredinama nije novotarija. U Sloveniji, Ljubljana je prograšena “Zelenom prijestolnicom Europe, a  Grad Beč titulom “Europski grad drveća” (European City of the Trees – ECOT).

“Pitanje je moramo li tako nazadno braniti zastarjele stavove i pristup stablima, tim bićima koja su ključna za očuvanje bioraznolikosti i za opstanak života kakvog poznajemo”, pita se Nikolina i kaže da upravo zato i djeluju u Prečkom kroz udrugu Zeleni Klik!.

FOTO: mojkvart.hr

Zeleno Prečko

Na samom začetku u Prečkom su pokrenuli društveni vrt EkoEkipa Prečko, koji djeluje od 2013. godine, a kroz to vrijeme je udruga razvila suradnju sa svim školama u Prečkom, dječjim vrtićima u Prečkom i okolnim naseljima, s knjižnicama, Centrom za kulturu Trešnjevka i Centrom mladih Ribnjak.

“Imali smo akcije za smanjenje košnje s djecom-volonterima u obje škole u Prečkom i peticiju koju su djeca nosila u Gradski ured za obrazovanje. Također, pokrenuli smo inicijativu da se na kružni tok u Ulici Slavenskog postavi vrt leptira kao poruka o važnosti očuvanja oprašivača”, ispričala nam je Nikolina zelene kvartovske zahvate.

Foto: Google Maps

Ove godine, kao i prošlih, najavljuje, održat će se 21 svibnja Dan susjeda u Prečkom gdje se okupljaju lokalne inicijative i udruge.

“Ove godine će učenici lokalnih osnovnih škola, kao i djeca s intelektualnim teškoćama iz Centra za odgoj i obrazovanje Tuškanac, zajedno s djecom iz vrtića saditi sadnice cvijeća i formirat i bojati glinene lončiće koje ćemo posložiti u Parku Emila Cossetta uz poruku da je potrebno ostaviti cvjetne i livadne oaze na što više zelenih površina, tzv. vrtove leptira, kako bi se oprašivači mogli hraniti i nesmetano razmnožavati, a ne da im se uništava stanište zbog “estetike”, koja, uz to, zahtijeva ogromne resurse”, govori nam Nikolina.

Stoga, ako ste iz Prečkog, pa i iz ostalih zagrebačkih kvartova, obratite pozornost na svoja stabla i jasno – javite Nikolini i Zelenom Kliku!, ako vam treba njihova pomoć.

Komentari