‘NIJE MJESTO VAŽNO, NEGO OSOBA’ Zagrepčanima prvi izbor priroda: ‘Nakon cuge, šetnje ili sladoleda, jedna drvena klupa…’

Ilustracija: Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Pariz je na glasu kao najromantičniji grad na svijetu. Naš se glavni grad vjerojatno ne nalazi visoko na listi najpopularnijih mjesta za parove, no prepun je lokacija u kojima zaljubljeni golupčići mogu uživati.

‘JEDNO OD NAJSLAĐIH MJESTA U ZAGREBU’ Nika Turković otkrila tri najdraže lokacije u metropoli: ‘Malo klišej, ali…’

Kad stigne proljeće i sve procvjeta, stari dio grada koji je ostao u nekom prošlom, povijesnom periodu, poziva ljude na šetnju i uživanje. Brojne klupice, restorančići i terase kafića samo su neki od primjera gdje otići na prvi spoj. Tu su i malene, uske ulice sa šarenim pročeljima zgrada, u kojima se lako izgubiti ili zavući u kutak za trenutak samoće.

Naše smo čitatelje upitali koje je mjesto u Zagrebu najbolje za prvi spoj. Njihovi su odgovori raznoliki, a ovise o tome što oni vole i žele raditi na tom spoju.

“Uopće nemam predodžbu koliko su danas mladi romantici, odnosno da prvi spoj prođe s darovanim cvijetom, kavom u nekom zakutku kavane i šetnje Gričem i slično. Nekada je manje važno bilo mjesto. Ruka u ruci, prvi poljubac, to je bila čarolija. Mjesto i vrijeme, manje bitni”, prisjeća se nostalgična Zagrepčanka.

Zanimljivo, mnogi su kao idealnu lokaciju onu na otvorenom. “Tamo ispod Domovinskog mosta pored Save”, “Rakitje na jezeru”, “Grmoščica”, “Sljeme”, “Zrinjevac”, Jarun”, “Maksimir” i “Zrinjevac i Stross”, samo su neke od njih.

“Nakon cuge, šetnje ili sladoleda, jedna drvena klupa pored Mallinove ulice”, prijedlog je stanovnice Zagreba. Njena sugrađanka dala je predvidljiv odgovor. “Strossmayerovo šetalište, pa šetnja po Gornjem gradu…”, napisala je. Još jedan komentar “glas” je dao toj lokaciji. “Gornji grad, po noći”, smatra Zagrepčanin.

“Zidić na Mažurancu… u prošlom stoljeću…”, prisjeća se njegova sugrađanka čiji su dani izlaska na spojeve ostali u 20. stoljeću.

Ljudima koji žive istočno od centra omiljena lokacija park je Maksimir. “Maksmir, tu ima šumice i sve”, “Zoološki vrt pa poslije Mirogoj” i Klupica u Maksimiru” neki su od prijedloga gdje otići na čvenk.

“Prvi spoj? Kako da se sjetim gdje je bilo prije 40 godina”, iskren je čitatelj. “Negdje u Tkalči u moje vreme, a danas ne znam”, nadovezuje se još jedan gospodin.

“Svejedno je, samo da nisu promašaji od muških”, realna je mlada djevojka u komentaru.

Gdje god se uputili, većina ih se slaže da je idealno mjesto za nalazak glavni gradski trg. Hoće li to biti kod sata, pod repom ili kod konja, na svakome je paru da se sami odluče.

“Nije mjesto važno, nego osoba. Ali, ako već moram izdvojiti, onda Gornji grad, je meni lijep”, zaključuje Zagrepčanka.


Komentari