‘NIJE ME INSPIRIRALO NIŠTA LIJEPO VEĆ MUKA’! Pacijentice s rakom dojke osnažuju se i povezuju s antistres umjetnošću protiv depresije

Foto: Zagreb.info

Hrvatska kuća “Materina priča” u srijedu je bila domaćin Udruzi Nismo same, koja je posvećena pružanju podrške ženama oboljelih od raka, kako onima koji se liječe, tako i onima koji su pobijedili opasne maligne bolesti kao što su rak dojke i drugih vrsta tumora od kojih najčešće obolijevaju žene.

Trinaest članica udruge u srijedu su se upoznale sa čak četiri vrste tehnika art terapije, u petoj od devet radionica u sklopu projekta “Nismo same- educiraj se uz zdravu kavu”.

Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same i voditeljica projekta koji će trajati do rujna 2023. godine, navodi kako je cilj ženama pokazati kako ispuniti slobodno vrijeme, smanjiti depresiju, a prilika je ovo i da se oboljele pacijentice osnaže i povežu.

Foto: Zagreb.info

“Kažu da art terapija pomaže kao metoda u liječenju raka dojke, a ja sam se s ovom umjetnosti upoznala kao onkološka pacijentica, preboljela sam rak dojke. Naša udruga ima i grupu gdje nam žene mogu slati svoje radove, obrazlagati što rade, zašto i koliko im to znači u svakodnevnom životu. Mnoge žene tijekom liječenja su se baviti slikanjem”, rekla nam je Kalogjera.

Dodala je i kako je broj oboljelih u porastu, ali kako se srećom smanjuje broj preminulih od raka dojke. To potvrđuju i podaci hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

“Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2019. godini zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000). Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga je u Hrvatskoj u padu. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu”, naveo je HZJZ svoje najsvježije podatke u 2022. godini.

Foto: Zagreb.info

Sistem iznenađenja

Voditelj kreativne radionice je Aleksandar Kovačević, koji je polaznicama radionice predstavio tehnike: akrilno izlijevanje, slikanje glačalom i peglom, pletenje od starog papira, mramoriranje ili crtanje na vodi te pletenje oko čavlića ili string art.

“Sve su to tehnike koje spadaju u art terapiju, ne zahtijevaju nikakvo likovno predznanje i polaznice će praktički otići s već gotovim slikama”, otkrio nam je Kovačević kojemu je antistresna umjetnost i sama pomogla.

Bavio se organiziranjem događaja, a kada zbog lockdowna 2020. godine više nije mogao obavljati svoj posao radi epidemioloških mjera, upravo je u umjetnosti pronašao spas, nakon što je upao u krizu.

Krenuo sam slikati i vidio sam da mi to stvarno pomaže pa smo krenuli s radionicama za druge. Radili smo radionice s beskućnicima, ali i s poznatim osobama kao što su Ana Rucner, Matija Vuica ili Davor Meštrović. Svi su napravili mala umjetnička remekdjela, To je tehnika koja omogućuje dizanja samopouzdanja koja polaznicama treba”, objasnio je voditelj radionice kako umjetnost može pomoći u teškim trenucima.

Aleksandar Kovačević, foto: Zagreb.info

Trenutno ga najviše drži spomenuto slikanje s glačalom i pletenje starog papira, a kod akrilnog izlijevanja, navodi, postoji čak dvadesetak varijacija.

Dodao je i kako akrilno izlijevanje ima sistem iznenađenja koji svaki puta upali.

“Napravite predradnje i onda u jednom trenutku dignete čašu pune boje koje se zatim razlijevaju po platnu. To je WOW efekt, slike su predivne, a ovise o bojama koje ste izabrale”, prepričao nam je taj trenutak u kojemu možete zaboraviti sve probleme.

“Kad uđete i kada vas to preokupira, onda znate slikati i po par slika dnevno”, zaključio je.

Rad s rukama i druženje pomažu

Jedna od članica udruge kojoj je art terapija pomogla je i doktorica Tanja Kocković Zaborski, koja radi u Etnografskom muzeju te smatra kako je bitno o raku dojke razgovarati.

Stoga joj to ne predstavlja, niti bi smjelo, ističe, predstavljati ikakav tabu.

“Kada sam dobila dijagnozu 16.7. 2020. godine, bio je to jedan veliki šok. Utječe na vas ali i na cijelu obitelj, užu i širu i treba se s time nositi, bilo kao pojedinac, kao mama i žena. Pričala sam o tome sa svojom kćeri jer mislim da se o tome treba pričati, čak i na poslu”, prisjetila se Kocković Zaborski, navodeći kako u toj situaciji nemate drugog izbora nego ostati snažni i gledati naprijed.

Trenutno je još u procesu liječenja, ali vedrog stava, nakon operacije i zračenja, navodi nam kako treba proći pet godina prije nego se može reći da je prebolila rak dojke.

Tanja Kocković Zaborski, foto: Zagreb.info

Upravo joj je u svemu pomogla i umjetnost, s jedne strane ju je na to navela udruga ali kako navodi i sestra koja se bavi umjetnošću.

“Bilo koja terapija pomaže kada radite s rukama, družite sa ostalim ženama, to je već pola obavljenog posla. Smijete se, opuštate, zabavljate i lakše je”, rekla nam je Tanja prisjećajući se svoje prve slike.

“Nažalost, kod te prve slike, nije me inspiriralo ništa lijepo, već muka, ali na taj način izražavate ono što osjećate unutra. Sve su mi tehnike zanimljive, jako se veselim slikanju s glačanjem, to još nisam probala. Zvuči mi zgodno jer su male pegle”, rekla nam je uoči početka radionice gledajući postavljene stolove za kreativni rad.

Dodala je i kako je iznimno važna i podrška obitelji, a osim što umjetnost pomaže kod same bolesti, može biti i znak zahvalnosti onima koji pružaju najveću podršku.

“Apsolutno, obitelj se razveseli radovima  i to je nešto što ste vi radili, nešto unikatno. Kada znaju da to ima i terapeutsku svrhu, onda apsolutno ima smisla”, zaključila je Kocković Zaborski.

Foto: Zagreb.info

Sretan odlazak kući

Uz ovu petu radionicu u Zagrebu, projekt “zdravih kava” obuhvaća će 15 gradova diljem Hrvatske.

“Kroz različite projektne aktivnosti omogućit ćemo novooboljelim ženama da u opuštenoj atmosferi liječnicima, psiholozima, socijalnim radnicima, i drugim stručnjacima, bez srama postave sva ona pitanja koja ih “muče” vezano uz dijagnozu i suživot s rakom, a sve s ciljem informiranja i educiranja žena oboljelih od raka i članova njihovih obitelji, ali i šire zajednice”, stoji u opisu projekta u kojemu su radionice jedan manji dio.

Foto: Zagreb.info

Uz članice udruge “Nismo same”, na radionicama su bili i sudionici projekta “Vjeruj u sebe  koju vodi Hrvatska kuća “Materina priča” na potresu pogođenim područjima.

“To su ljudi iz Zagreba, Siska, Petrinje i Gline i pomažu u realizaciji. U svakoj je grupi po pet i osam članova”, rekao nam je Kovačević pokazujući kako antistres umjetnost može pomoći u nošenju sa svim nedaćama, od bolesti do prirodnih katastrofa i ostalim teškim, izazovnim životnim trenucima.

“Želimo pokazati našim polaznicama kako ne moraju biti velike umjetnice, a mogu se zabaviti, biti sretne i otići kući zadovoljne”, zaključila je Kalogjera.


Komentari