DRAMA U MARKUŠEVCU Građani u strahu zbog divljih svinja: ‘Noćima ne spavam’

Foto: screenshot HRT

Sve češće se divlje svinje mogu vidjeti u naseljenim mjestima. No kad se pojave u Zagrebu, to je zaista vijest i ne baš bezazlena jer je u jutarnjoj vožnji biciklom u Markuševcu u susretu s divljom svinjom stradao biciklist, objavio je HRT.

“Spuštao se dolje po Markuševečkoj cesti i napale ga divlje svinje, udarila ga je u prvi kotač i pao je preko nje dolje na cestu” izjavila je Veronika iz Markuševca.

Zbog pada, biciklist je zadobio lakše ozljede i nekoliko šavova, no od stresa se još nije oporavio, a divlje svinje i dalje hodaju po cijelom naselju i rade što žele.

“Noćima ne spavam, to počinje u jedanaest navečer, preksinoć su mi bile tu blizu ograde” ispričala je Dragica Skuzin za HRT.

Iste strahove dijeli i Mladen Tubaković “Divlje svinje nam dolaze u vrtove, u voćnjake, u vinograde i rade nam veliku štetu.”

Divlje svinje su raskopale voćnjake i rovove te zbog toga neki ne odlaze u svoje vrtove.

“Ja se bojim ići tamo dolje, jer one napadaju, one se iz grmlja povuku, njih ima cijeli čopor, to je jedna familija” upozorila je Ljubica iz Markuševca.

Lovci prema zakonu ne mogu pucati na divljač, osim kad se nalaze 300 metara od naselja. Prema procjenama, na Zagrebačkoj gori se nalazi 600-tinjak divljih svinja, a razlog zašto ih je toliko je u tome što prošle godine zbog situacije s koronavirusom nije bilo odstrela.

“Jedino što je moguće da se ovdje napravi jest izvršenje odstrela ili eventualno izrada lovki na područjima gdje nije 300 metara, da se divljač lovi i odvozi u druga lovišta” izjavio je Hrvoje Kukas, tajnik Lovačkog saveza grada Zagreba.

Komentari