NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE: Muzej magije, okultnog i new agea uskoro u tornju zagrebačke crkve! Evo što nas očekuje

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Za  točno tjedan dana otvara se  Muzej Hrvatskog Areopaga u Zagrebu gdje će biti izloženo čak 500 eksponata magijskog, okultnog i new age karaktera. Muzej će se nalaziti na petom katu tornja crkve sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu, piše Večernji list. Centar Hrvatski Areopag za međureligijski dijalog Hrvatske provincije franjevaca konventualaca sljedeće godine obilježava 20 godina svoga postojanja i djelovanja.

“Muzej, koji tom prigodom otvaramo, nema osobite veze s međureligijskim dijalogom, ali je zanimljiv kao kuriozitet i edukacijski centar”, izjavio je Josip Blažević, provincijal hrvatskih franjevaca konventualaca, pokretač Areopaga i ovoga muzeja.

Blažević ističe da izložene eksponate dosad nije bilo moguće vidjeti ni na jednom mjestu, pa čak ni na sajmovima ezoterije.

Eksponati iz cijelog svijeta

U prvom dijelu Muzeja bit će izloženi eksponati iz Afrike, Japana, Kine i Tibeta. U drugome, iz Azije, odnosno Indije i Egipta, a najopsežniji prostor posvećen je onima iz Europe, s naglaskom na Hrvatsku.

“Riječ je o ezoterijskim i okultnim iscjeliteljskim tehnikama raširenima i po Hrvatskoj, poput reikija i bioenergije, trinaestokrakog simbola Sunca Brace sa Srebrnjaka, Brune Gröninga i Rudolfa Steinera… Može se vidjeti Sai Babin čarobni pepeo i ayurvedski lijekovi gurua Maharishi Mahesh Yogija, učitelja transcendentalne meditacije, popularna kineska knjiga proricanja I Ching, njome se služila i hrvatska književnica Vesna Parun.

“Postoji cijela kolekcija raznih zamotuljaka, uroka i zapisa, raznih Biblija, Sotonska biblija, Vodenjakova biblija, Vampirska biblija i još mnoštvo raznih stvari”, nabraja provincijal Blažević te ističe kako prikupljanje eksponata ima svoju dugu povijest.


Komentari