‘NEOPISIVI SMRAD, LIJESOVI…’ Zagrepčani zgroženi brdima smeća na gradskim grobljima, a Holding ne vidi razlog za uzbunu

Screenshot

Jedan od najvećih problema u Zagrebu i ujedno razlog brojnih rasprava je otpad. Bez obzira na političko opredjeljenje, svi se zastupnici slažu da hrvatska metropola mora biti čišća i zelenija. Ponukani apelom “Udruge ekologija grada” u srijedu smo objavili videosnimke na kojima se vidi gomilanje smeća u blizini gradskih groblja Mirogoj i Miroševac.

Brda otpada na mjestima vječnog mira

“Sa ta dva groblja, ni krupni ni sitni otpad, nije se odvozio već neko vrijeme, što smradom i vizualno počinje smetati građanima koji posjećuju grobove svojih najmilijih. A i sramota je i zapravo, nezamislivo. Dok nismo pogledali video, mislili smo da je riječ o lažnoj dojavi. Međutim, tako je kako je – brda otpada pojavila su se, nakon parkova i raznih slijepih ulica – i na mjestima vječnog mira”, upozorili su iz  spomenute Udruge.

Već godinama je ovako

Da ovaj problem nije od jučer upozorio je jedan čitatelj ispod našeg članka koji je objavljen na Facebook stranici portala Zagreb.info.

“O da zamijetili smo, to su nam prvi susjedi. Već godinama je ovako. U proljeće i ljeti je najgore, širi se neopisivi smrad koji ulazi u kuće kroz zatvorene prozore. Nije to samo suho cvijeće i dogorjele svijeće, tu su i ljesovi, trule daske od ekshumacija, zemlja. Dva puta je gorjelo, intervenirali su vatrogasci. Kad puše vjetar drveće u vrtovima nam je puno plastičnih vrećica kao da je bila poplava. Nakon svake prijave odvezu smeće, a onda sve ispočetka”, komentar je čitatelja, a brojne je taj prizor zgrozio.

“Sramota”, “Mirogoj sve zapušteniji i sve slabije čuvan”, “Kaj bu’ sad izmislio? Preminuli nisu odvajali otpad?”, pisali su pratitelji našeg portala.

Holding: Riješit ćemo to u najkraćem roku

Slijedom toga, poslali smo upit Zagrebačkom Holdingu, a oni su nam odgovorili da će otpad biti zbrinut u najkraćem roku.

“Zbrinjavanje otpada koji nastaje na grobljima Mirogoj i Miroševac je u nadležnosti podružnice Gradska groblja. Otpad se redovno prikuplja na lokacije privremenog skladišta u sklopu groblja te se nakon primarne selekcije odvozi i propisno zbrinjava. Otpad je najvećim dijelom biorazgradiv i bit će zbrinut u najkraćem roku”, priopćili su nam.

Tomašević: Nisam znao za te hrpe

O navedenom problemu gradonačelnik Tomašević upitan je i na 10. sjednici Gradske skupštine. Zašto se otpad ne odvozi na gradskim grobljima zanimalo je SDP-ovku Davorku Moslavec Forjan.

“Dobit ćete pisani odgovor. Ono što znam je to da se radi na sortiranju otpada koji ondje nastaje da se što manje koriste usluge privatnih poduzeća. Nisam znao da postoje takve hrpe i sanirat ćemo ih u najbržem roku”, odgovorio joj je gradonačelnik.

Ostaje nam za pratiti kako će se situacija razvijati i hoće li Tomašević održati svoju riječ. Kako bi prigodno rekao Stožer civilne zaštite- iduća dva tjedna su ključna.

Komentari