Neobični običaji purgerskih mangupa: Znate li čija jaja bojaju za Uskrs?

Foto: Facebook Zakaj volim Zagreb

Zagrebački fakini i gradski mangupi oduvijek prakticiraju običaj farbanja jajca na Uskrs. No, fakini ne bi bili fakini da farbaju obična jaja. Njihova meta su bila “jajca” konja kralja Tomislava na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, a ova tradicija je započela davne 1948. na Uskrs.

Naime, spomenute godine pred Uskrs, jedan je odvažni mangup kraljevom konju ofarbal’ jajca. Ovaj običaj ekspresno je prihvaćen među zagrebačkim fakinima željnim adrenalina te se nastavljao iz godine u godinu. Prema pričama starih Purgera vlasti nisu bile niti malo oduševljene ovom kreativnošću pa su na Tomislavcu nerijetko dežurali “drugovi milicajci”.

Kada je ovaj običaj zaboravljen, ne mogu sa sigurnošću reći, no izumiranjem tradicije iz centra grada rodila se nova – u Maksimiru, čiji je glavni akter “Bacač diska”, skulptura znamenitog Vanje Radauša iliti zagrebački rečeno – “Pimpek plac”. “Bacač diska” na svojoj se lokaciji nastanio 1952., a nije trebalo dugo proći da ga se “dočepaju” gradski fakini.

Vrlo brzo, uoči Uskrsa, i on je dobio vesele boje na svome međunožju. Kao i kralja Tomislava, “Bacača diska” svojevremeno je čuvala milicija što nije niti najmanje zabrinulo naše lokalne kreativce. Tako je poznata skulptura često poprimala Dinamovu plavu farbu, kao žestoki navijač modrog kluba ili prigodne proljetne uskrsne boje.

“Milicija v birtiju, a jajca za čas pofarbana.” prisjećaju se Zagrepčani.

U jednom trenutku, tijekom devedesetih, činilo se da je i ovu tradiciju prekrio veo zaborava, pa su spomenuti kipovi pošteđenih u posljednjih nekoliko desetljeća.

Komentari